Un japonez care a stat 46 de ani pe „culoarul morții”, așteptându-și execuția, a fost declarat nevinovat

26 septembrie 2024 8:13   Internațional

Un japonez, fost boxer profesionist, care a petrecut aproape o jumătate de secol condamnat la moarte a fost găsit nevinovat de mai multe crime, într-un proces urmărit îndeaproape de presa din întreaga lume, transmite The Guardian. Iwao Hakamada are în prezent 88 de ani și nu a participat la ședința la care a fost declarat nevinovat.

Iwao Hakamada, condamnat la moarte pentru patru crime

Iwao Hakamada, azi în vârstă de 88 de ani, a fost condamnat la spânzurare în 1968. El a fost acuzat că și-a omorât șeful și pe familia acestiia, soția și doi copii adolescenți, apoi le-a incendiat casa. Crimele au avut loc în 1966.

Fostul boxer profesionist a petrecut 46 de ani în așa numitul „coridorul morții”  și este considerat a fi cel mai lung timp petrecut vreodată de un condamnat la moarte.

El a fost eliberat în 2014, când au apărut noi dovezi și s-a dispus rejudecarea procesului. Joi, instanța l-a declarat nevinovat de crimele pentru care a petrecut după gratii aproape cinci decenii.

Bărbatul și-a susținut constant nevinovăția  

Hakamada a protestat în mod constant împotriva nevinovăției sale și a spus că anchetatorii l-au forțat să mărturisească, în timp ce avocații săi au pretins că poliția a fabricat dovezi.

Nu a existat o decizie imediată dacă procurorii vor face apel împotriva verdictului, care a fost raportat de agenția de presă Kyodo și de alte instituții media japoneze.

Avocații lui Hakamada au îndemnat procurorii să nu conteste decizia, având în vedere vârsta lui.

Instanța a recunoscut că probele împotriva condamnatului au fost „fabricate”

Președintele tribunalului districtual Shizuoka, Koshi Kunii, a recunoscut că au fost fabricate trei probe, inclusiv „mărturisirea” lui Hakamada, la fel articolele de îmbrăcăminte despre care procurorii au susținut că le purta la momentul crimelor.

Sora sa în vârstă de 91 de ani, Hideko Hakamada, a militat neobosit în numele fratelui ei.

După cei 46 de ani petrecuți pe „coridorul morții” Iwao Hakamada suferă de grave sechele psihologice, potrivit apropiaților lui.

Mai multe