Primul condamnat la moarte prin inhalare de azot, după ce a supraviețuit execuției cu injectie letală

Ultima actualizare:

O condamnare la moarte a devenit o premieră mondială. Un bărbat a fost executat prin inhalare de azot, iar ONU a criticat aspru metoda pe care a comparat-o cu tortura. Kenneth Eugene Smith, condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei la ordinul soţului ei, a murit la penitenciarul Atmore la ora locală 20.25 (2.25 GMT vineri), a anunțat presa locală, citând o declaraţie a guvernatorului statului Alabama, Kay Ivey, scrie News.ro.

 Kenneth Eugene Smith a fost executat prin inhalare de azot. Sursă foto: Daily Mail
Kenneth Eugene Smith a fost executat prin inhalare de azot. Sursă foto: Daily Mail

Metoda cu injecția letală a eșuat

Execuţia sa a fost prima din acest an în Statele Unite. 24 de execuții au fost efectuate în 2023, toate prin injecţie letală.

Este pentru prima dată în mai bine de 40 de ani când o metodă nouă de execuţie a fost folosită în SUA, potrivit AFP.

O tentativă anterioară de execuție prin injecţie letală, la 17 noiembrie 2022, a fost anulată în ultimul moment, deoarece picăturile intravenoase folosite pentru a-i administra soluţia letală lui Kenneth Eugene Smith nu au putut fi pregătite în timpul legal alocat, deşi acesta fusese imobilizat timp de mai multe ore.

„Autorităţile din Alabama au ratat trei execuţii la rând în 2022, inclusiv pe cea a domnului Smith”, a subliniat Robin Maher, director executiv al Death Penalty Information Center (DPIC).

Alabama, situat în sud-estul Statelor Unite, este unul dintre cele trei state americane care permit execuţia prin inhalare de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).

Inhalarea de azot, criticată dur de ONU

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat la 16 ianuarie că este „alarmat” de utilizarea unei „metode de execuţie noi şi netestate, hipoxia cu azot”.

Aceasta „ar putea constitui tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a OHCHR, Ravina Shamdasani, cerând o suspendare a execuţiei.

Protocolul din Alabama pentru execuţia prin hipoxie cu azot nu include sedare, în timp ce Asociaţia Americană de Medicină Veterinară (AVMA) recomandă sedarea animalelor eutanasiate în acest mod, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Smith a fost condamnat în 1988 pentru uciderea unei femei, Elizabeth Dorlene Sennett, în vârstă de 45 de ani. Crima fusese comnadată de soțul acesteia, un pastor, care după crimă, s-a sinucis.

Poliţia a dat de urma criminalilor. Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, care a fost și el condamnat la moarte, a fost executat în 2010.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net