Unde în Europa masa de Ajun începe la apariția primei stele pe cer. În lume, sărbătoarea arată și miroase foarte diferit

24 decembrie 2024 7:24   Internațional
Ultima actualizare:

Din Europa continentală până în Asia de Sud, sezonul festiv arată și miroase foarte diferit. Fiecare țară are tradițiile ei culinare sau sprituale și nu este moment mai potrivit de a fi respectate cum este pregătirea mesei de Crăciun. Iată cum arată masa fetivă de Crăciun în fiecare colț al lumii.

Masa de Crăciun în lume

Din Europa continentală până în Asia de Sud, sezonul festiv arată și miroase foarte diferit față de cina de Crăciun din România. Nordicii au un preparat special, bineînțeles din pește, polonezii pregătesc o supă din sfeclă, iar în Etiopia tocană foarte picantă de cocoș este tradiția respectată din generație în generație. Sicilienii se laudă cu un desert cum numai ei știu să îl prepare, iar germanii pun pe masă un vin cu totul și cu totul special a cărui denumire este greu de pronunțat pentru cei care nu cunosc limba.  

În Danemarca, preparatul nelipsit este heringul

În Danemarca și Finlanda, de exemplu, heringul murat și coastele de porc afumate fură spectacolul în Ajunul Crăciunului.

Fie că este murat, afumat sau prăjit, heringul este în meniu în Danemarca 365 de zile pe an. Dar de Crăciun este nevoie de un tip special.

Servit ca aperitiv în timpul julefrokost (prânzul de Crăciun împreună cu cei dragi), heringul julesild este murat și condimentat cu scorțișoară, cuișoare și lemn de santal.

Cel mai bine se mănâncă cu o felie de rugbrød (pâine de secară daneză) și o lingură de remoulade de casă. De pe masă daneză sau finlandeză nu lipsește nici gravlax, un preparat pe baza de somon marinat cu sare, zahar si marar și nici mezelurile specifice.

Masa de Ajun în Polonia începe la apariția primei stele pe cer

Polonezii respectă cu strictețe tradiția cinei din Ajunul Crăciunului. Cina nu conține niciun strop de carne și începe când apare prima stea pe cerul nopții.

Festinul este compus din 12 feluri de mâncare (reprezentând cei 12 apostoli și cele 12 luni ale anului). Potrivit tradiției, masa începe cu supa de sfeclă roșie, barszcz.

Sfecla crudă se fierbe în bulion de legume cu oțet și un strop de usturoi, înainte ca totul să fie strecurat pentru a obține un bulion viu colorat. În mod tradițional, se servește cu găluște mici, umplute cu ciuperci, numite uszka („urechi mici”).

De pe masă nu trebuie să lipsească crapul și o selecție de deserturi din fructe și semințe de mac.

Filipine se laudă cu Bibingka

Consumat la micul dejun după Misa de Gallo (Liturghia de la miezul nopții) în Ajunul Crăciunului, bibingka este o prăjitură din făină de orez cu lapte de cocos, unt și ouă.

Cele mai luxoase versiuni sunt acoperite cu brânză topită, ouă de rață sărate și un strop generos de nucă de cocos rasă.

Se gătește în mod tradițional pe cărbuni încinși, într-o oală de lut căptușită cu frunze de bananier, dar puteți găti cu ușurință această prăjitură dulce-sărată într-un cuptor obișnuit, folosind o formă de tort.

Tocănița picantă dintr-o fostă colonie portugheză

Statul Goa din vestul Indiei a fost o colonie a Portugaliei timp de patru secole, ceea ce înseamnă că aici Crăciunul este foarte mult influențat de tradițiile portugheze.

Pe lângă cântecele de colinde o parte importantă a sărbătorilor din Ajunul Crăciunului din Goa este sorpotel, o tocană picantă.

Felul de mâncare constă în carne de porc (în mod tradițional, inclusiv ficatul și inima) gătită lent în scorțișoară, chimen și ardei iute kashmiri. Sana, prăjituri de orez infuzate cu lichior de nucă de cocos, sunt acompaniamentul perfect, scrie National Geographic

Sicilia întâmpină Crăciunul cu un desert special: Buccellato

Sicilienii știu multe despre deserturi (trebuie să le mulțumim pentru cannoli, cassata și gelato al pistacchio, pentru a numi doar câteva).

În timp ce o mare parte a Italiei își încheie prânzul din ziua de Crăciun cu un panettone umplut cu ciocolată sau stafide, Sicilia este ocupată cu pregătirea buccellato, o prăjitură circulară cu smochine uscate, migdale și nuci de pin.

O mare parte din gustul său distinctiv se datorează marsala, un vin puternic fortificat (care își trage numele de la orașul sicilian Marsala), adăugat în aluat înainte de coacere.

Etiopia: Tocana foarte picantă de cocoș

Etiopienii ortodocși sărbătoresc Crăciunul, sau Ganna, pe 7 ianuarie. Postul lor de 43 de zile, care începe pe 25 noiembrie, este întrerupt cu mâncarea națională a Etiopiei, rooster doro wat, o tocană picantă de cocoș cu ouă fierte tari.

Cheia pentru un wat grozav este berbere, un amestec de condimente etiopiene din schinduf, cardamom și coriandru (printre alte), precum și mult unt.

Obiceiul este de a nu mânca acest fel de mâncare cu tacâmuri, ci cu tradiționala pâine plată fermnetată extrem de iubită în Etiopia.

Germania: Feuerzangenbowle

Pe cât de greu este de pronunțat numele, pe atât de plăcut și savuros este feuerzangenbowle.

Se traduce prin „punch de foc” și nu este un vin fiert obișnuit.

Băutura, care este servită în piețele germane de Crăciun pe tot parcursul lunii decembrie, începe ca un glühwein normal (vin roșu cald infuzat cu coajă de portocală, scorțișoară și cardamom).

Dar apoi se întâmplă ceva magic: un con de zahăr înmuiat în rom, cunoscut sub numele de zuckerhut, este pus pe foc deasupra vinului, umplând lichidul roșu condimentat cu picături de zahăr caramelizat și alcoolizat. O nebunie!

Mai multe