Unde se află cel mai frumos metrou din lume. E un adevărat muzeu, o capodoperă! Toate cele 29 de stații sunt opere de artă
Atunci când vizităm o capitala unei țări străine, cei mai mulți dintre noi nu ne-am gândi niciodată că metroul ar putea fi considerat o atracție turistică. De fapt, vom încerca să îl evităm pe cât mai mult posibil, pentru a putea admira cât mai mult orașul. Însă, lucrurile stau cu totul altfel în Tashkent, unde stațiile de metrou sunt adevărate opere de artă.
O călătorie cu metroul în Tashkent ne va duce de-a lungul a două clătorii separate, una către destinația noastră, iar alta ne va trimite în inima culturii și istoriei acestei țări. Stațiile de metrou din acest oraș, care servește drept capitală a Uzbekistanului, sunt adevărate opere de artă, în care sunt puse în valoarea secole de istorie.
Multă lume compară acest metrou cu cel din Moscova, care se distinge, de asemenea, prin frumusețea stațiilor sale. Iar această similitudine poate că nu ne va suprinde, odată ce află că metroul din capitala uzbekă a fost construit în 1977, când țara încă făcea parte din URSS.
Stațiile de metrou sunt adevărate opere de artă
Autoritățile sovietice investit enorm în Tashkent, după ce în 1966, orașul a fost zguduit de un cutremur puternic. Atunci, s-a dorit ca el să fie transformat într-o metropolă sovietică modernă, iar acest lucru includea și o linie de metrou.
Acum, în Tashkent există trei linii separate de metrou, iar, în total, de-a lungul lor sunt 29 de stații. Iar fiecare dintre acestea încearcă să pună în valoarea istoria și cultura orașului. Aceste stații sunt și foarte diferite! În timp ce în Pakhator vom fi întâmpinați doar de modele florale și goemetrice, stația Kosmonavtlar aduce în evidență reușitele URSS în cursa spațială.
Există 29 de stații de metrou în Tashkent
Desigur, poate fi sesizată și o diferență subtilă, între stațiile de metrou construite în timpul URSS, ce pun accent pe reușitele statului și pe patriotism sovietc, comparativ cu cele mai noi. De exemplu, mai recenta stație Alisher Navoi, ce poartă numele unui scriitor din secolul XV, este decorată imagini din poveștile acestuia, iar tavanul seamănă cu cel al unei moschei.
Un alt exemplu este stația Mustaqilliq Maidoni, care are un decor elegant și subtil, dominat de coloane și de marmură albă. În același timp, se spune că stelele din această stație de metrou reprezintă fiecare misiune sovietică în spațiu.