VIDEO Cine este turistul care și-a scrijelit numele pe zidul Colosseumului. Riscă 5 ani de închisoare

30 iunie 2023 9:23   Internațional
Ultima actualizare:

Autoritățile din Roma au răscolit metropola timp de patru zile în căutarea turistului care și-a scrijelit numele pe Colosseum. Acesta a fost identificat după imaginile filmate de un alt turist care l-a surprins chiar în timp încrusta numele pe peretele celebrei construcții antice, cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman.

După 4 zile de căutări, poliția italiană l-a identificat pe bărbatul al cărui gest a oripilat internetul. Autoritățile au stabilit că cel care și-a zgâriat numele pe un perete al Colosseumului este din Bristol, Anglia.

În imaginile postate pe internet apare un tânăr îmbrăcat într-o cămașă albastră cu flori, foarte concentrat să scrie pe clădirea istorică, veche de 2000 de ani, numele lui și al iubitei sale. 

Martorul care l-a filmat a postat imaginile pe Youtube

Turistul care a surprins imaginile le-a postat pe youtube, iar la descriere a scris „Un nemernic de turist îşi sculptează numele pe Colosseumul din Roma”.

Filmarea a devenit virală fiind distribuită masiv pe rețelele sociale, alertând în cele din urmă poliția despre incident.

Poliția nu a dat publicităţii numele suspectului, dar inscripția – „Ivan + Hayley 23” – oferă indicii, scrie The Guardian.

Potrivit presei italiane, Ivan este instructor de fitness şi locuiește în Bristol.

Poliția va trimite o notificare la adresa de domiciliu a suspectului, informându-l că este investigat, la fel și prietena lui.

Dacă va fi găsit vinovat, individul riscă o amendă de cel puțin 15.000 de euro și o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a mulțumit poliției pentru identificarea presupusului autor al „actului necivilizat și absurd comis la Colosseum”.

„A fost un act care i-a jignit pe cei din întreaga lume care apreciază valoarea arheologiei, monumentelor și istoriei”, a spus el, citat de The Guardian.

„Acum sper că justiția își va urma cursul prin aplicarea riguroasă a legilor.”

Nu este prima dată când Colosseumul este astfel agresat în ultimii ani. În septembrie 2020, un bărbat de 32 de ani din Irlanda a fost prins folosind un vârf de metal pentru a-și sculpta inițialele într-un stâlp de la primul nivel al monumentului. El a fost arestat și acuzat de deteriorarea unui monument istoric.

Mai multe