#Coronavirus

7 sfaturi pentru a preveni infectarea cu Omicron, la școală

10 ianuarie 2022 4:50   Național

Școlile se vor aglomera și mai mult de luni, 10 ianuarie. După elevii de gimnaziu și liceu, acum revin în bănci, din vacanța de iarnă, și copiii din ciclul primar și preșcolarii. La fel se aglomerează și centrele de testare, dar și spitalele, căci numărul cazurilor de COVID din România crește de la o zi la alta.

Varianta Omicron a coronavirusului, de 5 ori mai infecțioasă decât predecesoarea Delta, se răspândește cu rapiditate în rândul copiilor, care socializează mai mult, petrec mai mult timp împreună. Autoritățile nu au luat măsuri suplimentare de protecție, în școli. Fiecare e pe cont propriu! Nu vă rămâne decât să vă luați propriile măsuri de protecție, în familie, și să vă instruiți copiii să aibă mai multă grijă, la școală. Iată ce ar fi de făcut pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor!

Măsuri pentru prevenirea infectării, în școli

1.      Vaccinați-vă copilul! Toți cei peste 12 ani se pot vaccina încă din iunie. În curând, și copiii de peste 5 ani vor putea fi imunizați.

2.      Bula de siguranță din familie. Dacă voi, părinții, nu v-ați vaccinați, nu mai stați pe gânduri. E necesar tot pentru a proteja copilul, dar și pe voi, mai ales dacă în familie sunt bătrâni, persoane vulnerabile.

3.      Cu cine socializați. Bula de siguranță din familie poate fi extinsă la prieteni de familie și colegi de clasă. Mai exact, încercați să socializați fizic cu persoane vaccinate. „Copiii ar fi bine să nu formeze grupuri mai mari de 4-5 persoane, de preferat constante, și să se întâlnească, pe cât posibil, în spații deschise. Pot merge la mall sau la cinema, dar în ore mai puțin aglomerate. Ideal ar fi ca grupul de prieteni să fie tot dintre colegii de clasă”, a declarat pentru Click! cercetătorul și medicul Octavian Jurma.

4.      Masca, cea mai importantă. La clasă, toți copiii trebuie să poarte mască, căci virusul se răspândește în primul rând prin aerosoli. Dar nu orice fel de mască. Cele textile nu protejează. De altfel, mai nou, sunt interzise prin lege. Nu e greu nici pentru copii să poarte o mască medicinală sau FPP2. De altfel, cu acestea se poate respira chiar mai bine decât cu masca textilă, care se lipește de față, de nas. Medicul Mihai Craiu e de părere că cei mici se obișnuiesc ușor cu orice. Spre exemplu, nu se plâng niciodată când pun pe cap casca pentru bicicletă sau centura de la mașină. Pur și simplu e „un dat”.

5.      La cel mai mic semn de boală, țineți copilul acasă. În aceste vremuri, orice strănut, tuse, febră și rinoree trebuie să-ți dea de gândit. E mult mai probabil să fie date de COVID decât de banala răceală sau gripă. „Doar prin testare poți ști dacă e coronavirus sau altceva. La primele simptome suspecte (febră, tuse, durere în gât, de cap), recomand părinților să nu-și mai ducă copiii la școală sau la grădiniță și să sune medicul de familie”, spune dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

6.      Instruiți-i pe copii să nu mai facă schimb de lucruri, să nu stea nas în nas în pauze, să le intre în reflex regulile de igienă. Cel mai mare risc e în zona elevilor de liceu, unde mobilitatea e mai mare.

7.      Dezinfectarea băncii. Din ghiozdanul copilului nu trebuie să lipsească dezinfectantul cu care își poate șterge banca și scaunul la începutul orelor. Măsura e necesară în special dacă sala de clasă e folosită prin rotație de două cicluri de elevi.

Mai multe