Adriean Videanu, într-o situație jenantă pe aeroport, în Germania. Autoritățile i-au confiscat bijuterii de 650.000 de euro

5 octombrie 2024 7:42   Național
Ultima actualizare:

Zilele trecute presa din România scria că doi pensionari români au fost prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de euro. Între timp, s-a aflat că cei doi sunt fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu și soția acestuia. Contacta de G4Media, Videanu a confirmat informația.

Pensionarii români sunt Adriean Videanu și soția lui

Pe 1 octombrie, presa din România scria că doi pensionari români au fost prinși pe aeroportul din München cu bijuterii în valoare de 650.000 de euro.

Informația făcea referire și la obiectele de lux găsite asupra „pensionarilor”, un ceas Patek Philippe de 150.000 de euro și un colier Cartier de 488.000 de euro, informa adevarul.ro.

Între timp, s-a aflat că românul „în etate” este un personaj bine cunoscut. Este vorba despre fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, care la acel moment era însoțit de soția lui.

Explicația lui Adriean Videanu

Omul de afaceri, Adriean Videanu, a confirmat informația, contactat de G4Media. El a explicat că nu a știut că trebuie să plătească taxe pentru bijuterii.

„Este vorba despre un colier pentru soția mea și un ceas, ambele cumpărate din Elveția și care erau în ambalaje, cu toate facturile aferente. Vameşul a susţinut că trebuie să plătesc în Germania atât taxele, cât şi TVA, şi până la plata tuturor sumelor ei au reţinut bijuteriile. Am plătit taxele cerute, dar le-am comunicat că voi contesta administrativ decizia, pentru că eu cred că e normal să plătesc TVA acolo unde am reşedinţa fiscală, adică în România”, a declarat Adriean Videanu.

Adriean Videanu a fost unul dingtre cei mai influenți oameni politici și un apropiat al fostului președinte Traian Băsescu.

Videanu a fost primarul Capitalei în perioada 2005-2008, apoi a devenit Ministru al Economiei şi a fost considerat unul dintre promotorii introducerii cotei unice de impozitare.

El s-a retras din politică, iar în luna mai 2024, Adriean Videanu a fost achitat definitiv, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, în aşa-numitul dosar Romgaz-Interagro, în care cei doi erau acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare.

Mai multe