Bijuterie arhitecturală ascunsă în București, casa cu geamuri bombate. Este un loc unic în țara noastră, pe care mulți români nu îl cunosc

Este un loc unic, atât în Capitală, cât și în țara noastră, în general. Este vorba despre o casă cu geamuri bombate, care a trecut, recent, printr-o transformare incredibilă! Acum, acest monument incredibil reușește să întoarcă privirile trecătorilor din București!

Casa cu geamuri bombate se află în Capitală
Casa cu geamuri bombate se află în Capitală

Mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne grăbim atât de mult către locul de muncă, ori către destinația unde trebuie să ajungem, încât uităm să ne uităm în jur, la orașul în care ne aflăm. Iar acest lucru înseamnă că riscăm să ratăm un loc de o frumusețe rară, unic în București, dar și în țara noastră, în general.

Mai precis, este vorba despre o adevărat bijuterie arhitecturală, ce datează din anul 1861, atunci când a fost construită de neguțătorul Petrache Dancovici. Cei care sunt interesați să admire această casă trebuie să știe că ea se află la intersecția străzilor Radu Calomfirescu și Hristo Botev, iar astăzi clădirea se află pe lista Monumentelor Istorice din Capitală.

Monumentul arhitectural unic în Capitală

Petrache Dancovici era, la acea vreme, un negustor înstărit, care deținea un magazin de materiale de construcții. În plus, Dancovici era și pasionat de arhitectură, iar din acest motiv aducea în țară diverse produse din Viena și Paris.

„Petrache Dancovici a putut să se ducă des în străinătate și să aducă de acolo mărfuri noi, făcând ca prăvălia lui să fie cea mai bine aprovizionată din tot Bucureștiul. El a adus pentru prima dată lămpile de petrol cu becuri paragoane din Londra, precum și mașinile de lampă cu fitil Ditmar, Brumer și Reisenberg. La el se găseau tot felul de noutăți și boierimea bucureșteană când afla că s-a întors Dancovici din străinătate, îl vizita la prăvălie, spre a vedea ce noutăți a mai adus”, scrie în „Din Bucureștii de ieri”, de George Potra.

Se spune că proprietarul și-ar fi dorit acest tip de geamuri bombate pentru a nu se vedea nimic din interiorul casei sale. După moartea lui Dancovici, în 1910, în această casă s-a mutat medicul Nicolae Paulescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net