Alertă în unele supermarketuri, din România! Ce fructe din Turcia au fost descoperite cu nivel ridicat de pesticide

27 septembrie 2024 16:48   Național

Inspectorii ANPC au anunțat că au găsit nectarine importate din Turcia cu un nivel ridicat de pesticide. Fructele erau comercializate în magazinele Penny. Măsura de retragere de la raft a acestor fructe a fost impusă din cauza depăşirii nivelului admis de substanţa Imidacloprid.

Ce au transmis reprezentanții ANPC

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat, vineri, că au prelevat probe de fructe şi legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanţe pe care acestea le pot conţine şi care pot fi dăunătoare consumatorilor. 

„Astfel, până în acest moment, Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parţial, pentru produsul denumit «nectarine cu pulpă galbenă», importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanţului de magazine Penny. Drept urmare, în data de 25 septembrie 2024, ora 17.00, a fost emis Formularul de notificare obligatorie privind retragerea/ rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală cu privire la produsul testat - «nectarine cu pulpă galbenă» -, motivul descris fiind «depăşirea nivelului pesticide», respectiv a substanţei Imidacloprid”, au transmis reprezentanţii ANPC. 

"Este inacceptabil ca aceste nectarine, din Turcia, să fie comercializate la noi"

Ei au adăugat că, potrivit documentului elaborat de laborator înregistra o valoare de 0,128 mg/kg produs, faţă de valoarea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs. Cantitatea aflată la comercializare din acest produs, declarată de către operatorul economic, la momentul controlului, era de 24.55 kilograme.

 „Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor şi retailerilor să îşi revizuiască cu stricteţe lanţurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

ANPC a transmis formularul de notificare către ANSVSA, instituţie competentă pentru a realiza o alertă referitoare la acest produs în SRAF – Sistemul European de Alertă pentru Produse Alimentare.

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide

Cele mai mari cantități au fost găsite în căpșuni. Aceste fructe sunt și destul de greu de spălat, așa că mare grijă atunci când le consumați, asigurați-vă că le-ați curățat bine. În această listă urmează și mâncarea preferată a lui Popeye Marinarul: spanacul. Asta nu înseamnă că nu mai consumăm spanac, dar ar fi bine să acord mai multă atenție când îl spălăm.

În acest top se află pe locul al treilea varza kale, tot mai populară și în România și foarte gustoasă. Strugurii adună și ei pesticide, tocmai de aceea e indicat să îi spălăm foarte bine înainte să îi consumăm, sau unii ar spune că îi preferă îmbuteliați. Reziduri mari de pesticide strâng și piersicile, cel puțin asta reiese din analizele făcute și de asemenea și perele.

Mai multe