Arhiepiscopia Tomisului, locul în care bisericile ard ca torțele

17 octombrie 2022 16:26   Național

Incendiul de la Palatul Arhiepiscopiei Tomisului nu este un eveniment singular. În ultimii ani, mai multe lăcașuri de cult au luat foc iar incendiile au devastat biserici, chilii, acareturi. Cel mai grav incendiu a avut loc în mai 2021, când un călugăr murea și altul era grav rănit după explozia unei butelii la Mânăstirea din Topalu

- Duminică, 28 august 2022, în timpul Liturghiei, biserica improvizată într-un cort din lemn din cartierul Tomis Plus a luat foc. Zeci de credincioși, printre care mulți copii, au reușit să se autoevacueze înainte ca flăcările să mistuie tot lăcașul. Focul a afectat și 11 apartamente ale unui bloc din vecinătatea bisericii.

Preoții slujeau în acel cort de lemn de zece ani și nu aveau nici un fel de aviz ISU sau vreo autorizație de la primărie. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a anunțat că a început o cercetare penală in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Incendiu din răzbunare la o biserică în Agigea

-pe 20 octombrie 2021, un așezământ monahal din Agigea, de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, a fost afectat de un incendiu. Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” aparține de Mitropolia Slătioara din Suceava, unde este sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. Un bătrân a recunoscut că a dat foc intenționat din dorința de a se răzbuna pe stareț. Omul a spus că acesta s-a rugat de el timp de cinci ani să vină să se alăture obștii de călugări, promițându-i că va avea grijă de el până la moarte. După un an, însă, starețul i-ar fi spus să plece din mănăstire, iar el s-a enervat și a decis să răzbune.

Călugăr mort la Topalu după explozia unei butelii

- 6 mai 2021. Un incendiu izbucnea la mănăstirea Topalu după explozia unei butelii. Doi călugări au suferit arsuri grave, fiind transportați cu o aeronavă Spartan la o clinică din Germania. După 12 zile de agonie, pe 18 mai 2021, ieromonahul Iradion Grosu, una dintre victime, a murit pe patul de spital. El a fost înmormântat la mănăstirea Dervent.

- 3 octombrie 2019. Biserica mănăstirii Sfântul Filip din Adamclisi a fost mistuită de flăcări. Cinci ore s-au luptat pompierii să stingă incendiul izbucnit la lăcașul construit fără autorizație și care prezenta improvizații la sistemul de alimentare cu energie electrică. De altfel, cauza izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric. Biserica a ars în proporție de 80%, doar subsolul fiind salvat. În urma verificărilor efectuate, ISU Dobrogea aplicat o amendă în valoare de 500 lei pentru exploatarea instalației electrice cu improvizații.

- 12 martie 2019. Un incendiu a afectat acoperișul și etajele superioare ale chiliilor mănăstirii din localitatea 23 August (mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae și Bretanion). ISU Dobrogea a amendat cu 5.000 lei mănăstirea pentru că funcționa fără aviz de securitate la incendiu.

Mai multe