Autostrada Comarnic-Brașov. În această seară se deschide Lotul 1 Râșnov- Cristian, în lungime de 6,3 km

17 decembrie 2020 16:26   Național
Ultima actualizare:

Pe final de an se deschid încă 6,3 km de autostradă. De data aceasta este vorba despre primul lot din Autostrada Comarnic-Brașov, Râșnov- Cristian. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost prezent la eveniment, iar circulația va fi deschisă la ora 19.00.

Lotul 1 Râșnov-Cristian, din Autostrada Comarnic-Brașov, se va se deschide în această seară la ora 19.00, cu zece luni înainte de termen.

Este primul tronson de mare viteză din județul Brașov, are o lungime de 6,3 kilometri și încă 3,5 km de drum de legătură la patru benzi. Lucrarea a costat 118 miliane de lei.  

Cei 10 km de drum nou vor funcționa ca o centură a orașului Râșnov pentru că lotul de autostradă începe din DN 73 și se termină în același drum național, fără a avea conexiune cu un alt tronson de autostradă.

O legătură la viitoarea șosea de viteză de pe Valea Prahovei nu poate fi realizată mai devreme de 5-6 ani. În prezent, se află în licitație reactualizarea Studiului de Fezabilitate pentru secțiunea Ploiești - Comarnic- Brașov.

Ministrul Lucian Bode: ”În noiembrie 2019, am găsit întreg sectorul Ploiești- Brașov blocat”

”Am reușit să finalizăm acest lot, asigurându-i finanțarea astfel încât să se recupereze întârzierile înregistrate pe parcursul său în implementare, în acest sens anul acesta efectuându-se plăți de  87 milioane de lei, comparativ cu 30 de milioane de lei, în 2019. În noiembrie 2019, am găsit întreg sectorul Ploiești- Brașov - blocat, fără strategie de abordare și fără sursă de finanțare. În cele 12 luni de guvernare, am dat coerență proiectului care a fost aruncat în anul 2018 în aceeași formulă toxică precum Autostrada Unirii -A8, un experiment eșuat după cel al procedurii de atribuire a contractului prin concesiune de lucrări publice, testat mulți ani la rând. Am anulat această aberație procedurală și am transferat proiectul la CNAIR pentru a fi reluată implementarea, acolo unde îi este locul. S-au pierdut 18 ani, timp în care am fi putut avea finalizat acest obiectiv. În tot acest timp irosit, am asistat la creșterea alarmantă a indicilor de trafic, de la an la an, pe cea mai aglomerată arteră rutieră din România- DN 1. Valorile traficului mediu zilnic anual pe DN1 au crescut cu 5% in ultimii trei ani, de la 28.838, în 2017, la 33.384, în 2020. Peste cinci ani, estimările arată că pe acest drum vor circula anual, în medie, 42.607 mașini”, a declarat ministrul Lucian Bode, aflat la inugurarea lotului.

Proiectul a fost contractat încă din octombrie 2017 de Asocierea Alpenside -Specialist Consulting, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, când a fost eliberată autorizația de construire.

Lungimea totală a sectorului de autostradă Comarnic - Braşov este de 58 de km li se ridică la 1,2 miliarde de euro.

Citește și: 

Autostrada Comarnic-Braşov, în impas

Mai multe