Black Friday 2024. Ce cumpără românii în ziua cu cele mai mari reduceri din an + surprizele pregătite de cel mai mare magazin online

5 noiembrie 2024 7:30   Național

Buget mediu de 3.116 lei. Topul achiziţiilor dorite este dominat de electrocasnice mici şi televizoare (36%), haine şi telefoane mobile (26%). Este în câteva cuvinte modul cum aşteaptă românii data de 8 noiembrie, Black Friday, ziua în care vor să-şi transforme în realitate dorinţele privind chilipirurile. Click! vă prezintă cum s-a pregătit cea mai mare platformă de vânzări online din ţară, eMAG, dar şi ce sfaturi dă ANPC pentru a evita păcălelile. 

Potrivit unui studiu realizat de Kantar România despre tendinţele de cumpărături ale românilor în ziua de Black Friday, anul acesta, aproape 60% dintre consumatorii familiarizaţi cu Black Friday intenţionează să facă o achiziţie cu ocazia evenimentului. Sondajul a fost realizat în perioada 14-21 octombrie, pe un eşantion de 2001 respondenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, reprezentativ la nivel naţional. Bugetul pe care consumatorii l-au planificat cu ocazia Black Friday a crescut în medie cu 261 de lei mai mult decât în 2023, potrivit aceluiaşi studiu.

Ca urmare, Centrul European al Consumatorilor, filiala România, direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a oferit ieri cele mai importante recomandări pentru cumpărăturile online. Sunt 6 sfaturi considerate la nivel european normele de bază ale unei cumpărături corecte online,  pentru ca toţi cetăţenii să nu fie păcăliţi cu oferte fantomă de Black Friday.

Verificarea magazinului online - dacă platforma de e-commerce este sigură.

Înainte de a începe cumpărăturile online, consumatorii sunt sfătuiţi să arunce o privire atentă asupra site-ului de pe care doresc să facă achiziţia. Ei sunt îndemnaţi să verifice structura site-ului, datele de contact şi să citească cu atenţie termenii şi condiţiile generale.

Verificarea ofertei - dacă reducerea este reală

În perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial. Reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimată în valoare absolută sau în procent.

Să nu cedezi presiunii!

Sunt multe cazurile în care magazinele online încearcă să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie a unor sintagme de tipul ”au mai rămas doar trei articole”.

Clienţii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură

Specialiştii recomandă ca în cazul în care plata are loc online, cumpărătorul să se asigure că deţine o conexiune la internet securizată, că adresa site-ului este marcată cu ”https” şi simbolul lacătului închis.„Nu salvaţi detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, setaţi o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit, evitaţi plăţile prin transfer bancar”, este sfatul inspectorilor, citaţi de news.ro.

Folosirea garanţiei legale

Consumatorii beneficiază de o garanţie legală de conformitate, de minimum doi ani, pentru toate bunurile noi sau folosite achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană. Acelaşi lucru este valabil şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. Atunci când fac cumpărături online, consumatorii au la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a se răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv.

„Pentru achiziţiile efectuate de pe platforme din afara Uniunii Europene, consumatorii trebuie să fie extrem de precauţi, deoarece ANPC nu poate interveni în cazul problemelor legate de tranzacţie, livrare sau calitatea produselor. Vă recomandăm să verificaţi cu atenţie reputaţia comerciantului şi condiţiile de vânzare, pentru a evita experienţe neplăcute. Protecţia consumatorilor, prin reglementările UE, se aplică doar în cazul achiziţiilor de la comercianţi cu sediul în Uniunea Europeană”, a declarat pentru sursa citată Sebastian Hotca, preşedintele interimar ANPC.

Cu ce noutăţi vine eMAG pentru clienţi

- dobândă zero la plata în rate pe termen scurt

- 4 rate fără dobândă di­­rect din contul eMAG pentru clienţii fideli care achiziţionează produse de uz curent, cât şi pe termen lung

- până la 40 rate cu dobândă zero prin cardurile de credit oferite de partenerii platformei de vânzări

- de Black Friday, „Genius”, abonamentul cu livrare gratuită şi oferte speciale poate fi cumpărat cu 69 de lei pentru primul an, faţă de 99 lei preţul întreg. Clienţii primesc şi 150 de lei în vouchere a câte 25 de lei în eMAG şi un voucher surpriză în Fashion Days. Cei care îşi reînnoiesc abonamentul primesc câte un voucher în valoare de 30 lei şi în eMAG, şi în Fashion Days.

- în acest an s-a renunţat la ofertele speciale imobiliare

- eMAG „a chemat” în ajutorul clienţilor şi inteligenţa artificială, care oferă printre altele posibilitatea de căutare cu poză direct în aplicaţie a produsului văzut sau dorit. 

platforma online promite să asigure livrarea tuturor comenzilor până pe 23 noiembrie. 

Câte produse oferă eMAG de Black Friday

3 milioane de produse cosmetice

1,5 milioane de produse de îngrijire personală

1 milion de produse fashion

700.000 de produse pentru casă şi bricolaj

peste 500.000 de electrocasnice mici

300.000 de smartphone-uri şi gadget-uri

peste 100.000 de electrocasnice mari

100.000 de televizoare

100.000 de laptopuri şi echipamente IT

peste 7.000 de vouchere de avion cu reducere de până la 45%

până la 72% reducere la 40.000 nopţi de cazare în România

peste 10 kg de aur 

131 autoturisme

peste 100 de tone de carne de porc şi mezeluri

Mai multe