Brazii din import au invadat Oborul. În cea mai mare piață din România au apărut primii pomi de Crăciun
La intrarea în Piața Obor a fost amenajată o zonă pentru comercianții de brazi. Pomii fără de care Sărbătorile ar fi un eveniment ca oricare altul au apărut la începutul săptămânii dar clienții nu se înghesuie deși marfa este în cantități mari, stive de brazi așteptând să fie cumpărate și puse în casele sau în curțile bucureștenilor.
Ce spun comercianții de brazi
„Avem 700 de pomi din import că cei românești nu sunt deocamdată prea arătoși. Prețurile variază de la 89 de lei un brad între 1.00 și 1.20 metri și 499 de lei un brad de 2.50 metri. Avem și pomi mari pentru clădiri sau curți și de exemplu unul la 7.70 metri ajunge și la 6500 de lei”, ne-a declarat în exclusivitate Marian, șeful punctului de vânzare.
Cât costă brazii naturali în ghiveci
În același loc sunt scoși la vânzare și brazi în ghiveci, tot din import. Aceștia costă între 249 de lei pentru un pom de 80 de cm și 349 unul de 1.20 metri. Alexandru a venit să caute brazi, se rotește printre pomii expuși ca la o expoziție dar nu cumpără nimic.„Sunt frumoși dar prețurile sunt cam mari...Ce aș fi vrut eu văd că se duce la 300 de lei ceea ce îmi depășește bugetul. Mai stau, mai caut...”, spune bucureșteanul după ce se rotește vreme bună printre brazi aduși.
De după gardul țarcului cu brazi se uită prin ochiurile plasei Elena și Tică. Amândoi trecuți de prima tinerețe oftează după vremurile în care pomii de Sărbători erau ieftini și românești.„Te duceai la munte, vorbeai cu cineva sau tăiai chiar tu pomul, îl puneai pe automobil și veneai cu el acasă. Acum nici că poți așa ceva! Auzi pomi din Danemarca...Ai noștrii unde sunt? Ce s-a întâmplat cu ei? Am ajuns să importăm și brazi?”, se miră înciudată bărbatul aprobat vârtos de consoartă.
Lângă ei se oprește și Nea Mihai.„Eu cumpăr de câțiva ani crenguțe dar am vecini care au făcut o șmecherie: așteaptă ultima zi și iau brazi aruncați de comercianți. Pur și simplu îi vânează în piețe și se descurcă mereu ai naibii. Cred că anul ăsta mă risc și eu!”, zice decis bucureșteanul.
De partea cealaltă a aleii principale din Piața Obor un alt comerciant de brazi își descarcă marfa. Mai mulți bărbați cioplesc pomii pentru a intra perfect în suporturile speciale, adică să fie prezentabili
.„Avem cam 1000 de pomi, prețurile încă nu le-am stabilit, rămâne să vedem...”, ne spune Aurel, șeful punctului de vânzare. La o aruncătură de băț, pe terasa celebră cu mici de la Obor mai mulți mușterii părivesc critic grămezile de brazi.Păi un brad din ăla înseamnă o groază de mici, bere...păi să dau pe un lemn o poală de bani”, își dă cu părerea un chefliu la o masă plină de beri și cartoane goale de mici...
„Este frumos de Sărbători să ai brad mai ales pentru copii dar noi am îmbătrânit, când ni se face dor de senzații de iarnă mergem în mall sau în parc, ne plimbăm, ne clătim ochii și gata”, spune un cetățean bondoc și roșu la față de la aceeași masă.„Și dacă nu mănânci bine de Sărbători degeaba ai brad”, pune punctul pe i „Piticu”, înflulecând deodată doi mici și un coltuc de pâine.