Calendar ortodox 2022, 13 iunie. Sărbătoarea zilei. Lunea Sfântului Duh, Sfânta Treime

13 iunie 2022 7:51   Național
Ultima actualizare:

Sfânta Treime este prăznuită la data de 13 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Treime este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 iunie. Praznic Împărătesc.

Calendar ortodox 2022, 21 iunie. Sărbătoarea zilei. Lunea Sfântului Duh, Sfânta Treime

Taina Sfintei Treimi este taina întregii existențe a tot ce există, fizic sau spiritual, fără de care nimic nu ar fi existat și fără de care nimic nu poate fi explicat. Sfânta Treime este iubirea fără de început de care nimeni nu se satură niciodată și care nu are sfârșit.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este așezată în calendar imediat după Pogorârea Duhului Sfânt pentru a ne releva cel de-al treilea ipostas al lui Dumnezeu pentru a ne arăta că mântuirea este opera Sfintei Treimi, a tatălui care a luat decizia și a promis răscumpărarea, a fiului prin jertfa și învierea sa și a Duhului sfânt prin pogorârea sa asupra apostolilor și continua sa lucrare în fiecare dintre credincioși.

Dogma Sfintei Treimi este învățătura de bază a credinței ortodoxe și depășește rațiunea umană fiind descoperită de Dumnezeu prin grija sa pentru oameni și  primită prin credință și dragoste. Revelarea lui Dumnezeu a început cu Vechiul Testament s-a continuat prin Evanghelia lui Hristos și a fost formulată în mod definitiv de sfinții părinți care s-au adunat la primele două Sinoade Ecumenice când a fost scrisă declarația de credință niceo-constantinopolitană, cunoscută astăzi drept Crezul și pe care noi îl mărturisim la fiecare Sfântă Liturghie, la Botez și la alte slujbe. 

Crezul sau Simbolul Credinței

Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl, Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; 

Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S-a făcut om. și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat. și a înviat a treia zi, după Scripturi.

Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. și iarăsi va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit. și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care de la Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci. Într-una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică; Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor. Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.

Calendar ortodox 2022, 13 iunie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Achilina

Sfânta Muceniță Achilina era fiica creștinului Evtolmie și a fost botezată pe când avea două luni. Tatăl ei a trecut la Domnul pe când ea avea numai un an, iar mama ei a crescut-o educând-o în dreapta credință. La 15 ani deja învăța alte fete de vârsta ei viețuirea creștină. Aceste lucruri se întâmplau în vremea împăratului Dioclețian iar Achilina fecioara a intrat în atenția guvernatorului Volusian.

Acesta a încercat mai întâi cu cuvinte înșelătoare să o întoarcă de la Hristos. Când a văzut că acest lucru nu este posibil a început să o bată și să o chinuie. Văzând că nici așa nu au reușit i-au băgat în ureche fier înroșit în foc iar fierbințeala i-a aprins creierul și-i curgea pe nas și în tot acest timp mucenița se ruga la Hristos.

Când a căzut jos moartă iar călăii au aruncat-o afară din cetate, la groapa de gunoi să fie hrană câinilor. Dar peste noapte îngerul Domnului s-a pogorât peste ea și a vindecat-o. Ea a sărit în picioare și s-a întors veselă la locul de judecată în palatul lui Volusian.

Porțile s-au dat singure la o parte dinaintea ei și nimic nu a putut să o împiedice să ajungă. Judecătorul dormea și când s-a trezit și l-a văzut-o pe sfântă înaintea lui s-a speriat și a zis, “dacă i-am sfredelit creierul și nu am reușit să o convertesc ce tortură să-i aplic?”, și a poruncit atunci să i se taie capul fecioarei.

A fost dusă la locul de execuție, a cerut o oră de rugăciune, și-a pus capul pe butuc și a murit. Călăul nu a vrut să încalce porunca și a lovit cu securea, dar din rană nu a curs sânge ci lapte, iar creștinii prezenți au luat prețioasele ei moaște și le-au înmormântat cu cinste, și mulți bolnavi și-au găsit tămăduirea la mormântul ei. 

Troparul Sfintei Mucenițe Achilina

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Achilina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Achilina

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu stropirile sângiurilor tale fiind curățită și cu cununile chinurilor încununată, Fecioară Achilina, Mirele tău Hristos pe tine te-a dat tămăduire și mântuire celor din necazurile bolilor; celor ce aleargă la tine cu credință, izvorându-le viață veșnică.

La 12 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Iacov; 
  • Sfântul Trifilie, episcopul Levcosiei din Cipru; 
  • Sfânta Cuvioasă Maica Ana și a fiului ei Ioan; 
  • Sfânta Antipatru, episcopul Vostrilor; 
  • Sfânta Evloghie, patriarhul Antiohiei; 
  • Sfinții zece mii de mucenici; 
  • Sfântul Mucenic Diodor din Emesa; 
  • Sfântul Iustin Popovici.
Mai multe