Calendar ortodox 2022, 4 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Ierotei

3 octombrie 2022 18:27   Național

Sfântul Mucenic Ierotei este prăznuit la data de 4 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Ierotei este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 octombrie.

Calendar ortodox 2022, 4 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Ierotei

Sfântul Mucenic Ierotei a fost membru al Aeropagului Atenian când sfântul Pavel a vorbit înaintea lor. Sfântul Ierotei a fost dintre cei care au rămas să-l asculte până la sfârșit alături de sfântul Dionisie.

Ceea ce a auzit l-a convins pe înțeleptul Ierotei să primească credința creștină și a devenit primul episcop al Atenei, înaintea lui Dionisie. El a fost un episcop înzestrat cu multe viruți și acoperit de harul Duhului Sfânt.

A propovăduit Evanghelia lui Hristos cu mari eforturi, a convertit mulțime de păgâni la dreapta credință și și-a păstorit turma cu multă dragoste. Dionisie Aeropagitul ne spune că și Ierotei a fost alături Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la momentul Adormirii unde a fost dus de îngeri la fel ca apostolii.

Sfântul Ierotei s-a remarcat și ca imnograf căci a scris cântări minunate de Dumnezeu insuflate. S-a sfârșit ca muncenic și primit în Împărăția Cerească două cununi cea de mucenic și de mărturisitor și cea de episcop.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul al 4-lea

Bunătate învățându-te și îmbărbătându-te întru toate, cu bună cunoștință, ca un sfințitor cuvios îmbrăcându-te, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; și credința păzind, stadiul întocmai ai săvârșit, Sfințite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

 Glasul 1 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe tine, ierarhul Atenei, te lăudăm, ca unii care ne-am învățat prin tine cele minunate și negrăite; că te-ai arătat cuvântător de cântare de Dumnezeu primit. Roagă-te, dar, Preafericite Părinte Ierotei, să ne curățim de toate greșelile, ca să strigăm: bucură-te, părinte, de Dumnezeu înțelepțite.

 La 4 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Petru din Capitoliu; 
  • Sfânta Muceniță Domnina și fiicele sale, Verina și Prosdoca; 
  • Sfântul Mucenic Audact și fiica lui, Calistena; 
  • Sfântul Cuvios Ammun Egipteanul; 
  • Sfinții Mucenici Diaconi Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon; 
  • Sfinții Gurie, arhiepiscopul Cazanului și Varsanufie, episcopul Tverului.
Mai multe