Calendar ortodox 2023, 14 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Apostol Filip
Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Apostol Filip sunt prăznuiți la data de 14 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Apostol Filip sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 14 noiembrie. Tot astăzi este lăsata secului pentru Postul Crăciunului.
Calendar ortodox 2023, 14 noiembrie. Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
Sfântul Grigorie Palama s-a născut la Constantinopol în anul 1296. El a rămas de mic fără tată, dar mama lui a avut grijă să meargă la școală și a fost de mare folos mamei lui și fraților săi pentru care a ostenit. Tânărul Grigorie a simțit chemarea Dumnezeiască și le-a propus și fraților și mamei lui. Ei au primit cu bucurie, mama a intrat la o mănăstire de maici iar Grigorie cu frații săi au luat drumul Muntelui Sfânt.
Acolo a intrat la mănăstirea Vatoped în ascultarea cuviosului Nicodim. Dar dorind liniștea a plecat în pustie unde ducea viață aspră plină de lipsuri și nevoință. Cobora sâmbăta și duminica în mijlocul fraților pentru a sluji la Sfânta Liturghie. El a explicat lucrarea energiilor necreate ale lui Dumnezeu și felul cum ne ajută pe noi în viață, i-a înfruntat și combătut pe ereticii Varlaam din Calabria, pe Ațuindiu și Polichindin care până la urmă au fost condamnați în sinod pentru învățăturile lor greșite, iar învățăturile sfântului Grigorie recunoscute profund ortodoxe.
Pentru învățătura care o dădea și dreptatea cu care combătea pe eretici a fost făcut în cele din urmă arhiereu și pus în scaunul Tesalonicului. Când a trecut la cele veșnice, la 14 noiembrie 1359, l-a văzut pe Sfântul Ioan Gură de aur care-i spunea “Spre înălțimi, spre înălțimi!”. Lucru neobișnuit în biserica Greacă, a fost canonizat la numai 9 ani după moartea sa iar moaștele sale se găsesc la Tesalonic.
Calendar ortodox 2023, 14 noiembrie. Sfântul Apostol Filip
Sfântul Apostol Filip este pomenit în Evanghelie ca fiind unul din cei 12 apostoli. Era din Betsaida, la fel ca Petru și Andrei. Spre deosebire de primii doi el avea carte și știa prorociile despre Mesia și atunci când Iisus i-a zis în Galileea “urmează-mă” a făcut-o nu numai cu urechile ci și cu inima pentru că a crezut că El este Fiul lui Dumnezeu și l-a urmat în toate. Lui Filip i-a dezvăluit Iisus că neamurile vor crede că el este cu adevărat Dumnezeu numai după ce va muri și va învia, și prin Filip ne-a fost relevat nouă, tuturor, taina deoființei tatălui cu fiul, căci atunci când l-a rugat să i-l arate pe Dumnezeu Hristos i-a răspuns “Cel ce M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl”.
Acesta este răspunsul care ne învață despre dumnezeirea Fiului care este icoană a tatălui spre deosebire de erezia ariană care-l considera pe Iisus creație și nu creator. După cincizecime și pogorârea Duhului Sfânt, lui Filip sorții i-au căzut să propovăduiască Evanghelia în Asia, dar mai întâi a propovăduit în Galieea unde a făcut multe minuni și chiar a înviat un copil. Apoi se știe că a mers în Grecia unde a înviat pe un altul și a făcut multe minuni în numele Lui Iisus Hristos, și mulți primeau botezul ascultându-l.
Ba sunt scrieri nou cercetate care ne arată că sfântul apostol Filip l-ar fi însoțit chiar pe Sfântul Apostol Andrei pe teritoriul Dobrogei de astăzi, dar încă nu se știe cu siguranță.
Altădată, pe când propovăduia învierea lui Hristos, păgânii au râs de el și dacă au văzut că tocmai trecea pe acolo un mort i-au zis să-l învie. Atunci a strigat către cel dus la groapă “Teofile scoală! Hristos îți poruncește să te scoli și să vorbești cu noi”. Mortul a deschis ochii și a căzut la picioarele apostolului și i-a mulțumit lui Filip, povestind despre faptul că l-a izbăvit din iad. Sfântul Apostol Filip și-a găsit sfârșitul lumesc la Ierapoli, în Frigia, unde a fost răstignit cu capul în jos în vârful templului și l-au bătut cu pietre.
Când l-au răstignit și pe Sf. Bartolomeu a venit un cutremur mare. S-au speriat păgânii și au vrut să-I dezlege pe Sfântul Apostol Filip care se ruga la Dumnezeu să-i ierte pe cei ce-l chinuiesc. Nu au reușit să-l elibereze decât pe Bartolomeu, când l-au coborât și pe Filip, acesta-și pusese deja sufletul în mâinile Domnului. Bartolomeu a botezat pe toți cei ce au crezut atunci și au făcut înmormântare frumoasă, plină de cinste, lui Filip.
Acolo unde sângele sfântului apostol a înmuiat pământul a răsărit o viță de vie în numai trei zile semn că acesta se veselește alături de Hristos.
Troparul Sfântului Apostol Filip
Apostole Sfinte Filip, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de pacate, sufletelor noastre.
Condacul Sfântului Apostol Filip
Glasul al 8-lea
Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.
Ucenicul și prietenul Tău și următorul Patimii Tale, de Dumnezeu grăitorul Apostol Filip, lumii pe Tine Te-a propovăduit. Pentru ale cărui rugăciuni, păzește de vrăjmașii cei fărădelege Biserica Ta și cetatea Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, mult Milostive.
La 14 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți
- Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului;
- Sfântul Mucenic Isidor din Hios.