Calendar ortodox 2023, 18 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

18 decembrie 2023 7:57   Național

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit la data de 18 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 18 decembrie. Dezlegare la pește.

Calendar ortodox 2023, 18 decembrie. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

Daniil Sihastru a fost cel care a profețit urcarea pe tron a celui care va rămâne în istorie Ștefan cel Mare și Sfânt și este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți moldoveni. La naștere a primit numele Dumitru și a văzut lumina zilei lângă Rădăuți și a intrat la mănăstire la 10 ani și unde s-a dovedit bătrân cu înțelegerea deși era fraged cu vârsta, a deprins ceaslovul și psaltirea și se îndeletnicea cu nevoința ca unul din cei vechi. La 15 ani a fost tuns la monahism și a primit numele marelui proroc și rege David. 

A stat la ctitoria lui Bogdan Întemeietorul cât a stat apoi atras de schimniie a plecat la o mănăstire lângă Vicov. După ce a fost numit ieroschimonah și a primit numele de Daniil s-a retras lângă Putna acolo unde cu multă trudă a săpat în binecunoscuta stâncă paraclis și chilie și unde nu a încetat să-l slăvească pe Dumnezeu împreună cu îngerii și cu sihaștrii din codrii Carpaților timp de mai bie de 20 de ani. Atunci când tânărul ștefan s-a ascuns în pădure de frica lui Aron Pumnul ucigașul tatălui său a stat în grija lui Daniil care l-a îmbărbătat și încurajat prezicând că va sta în tronul tatălui și bunicului său. După ce a devenit domnitor, Ștefan cel Mare nu l-a uitat pe schimnic și i-a fost principalul sfetnic la care mergea ori de câte ori avea îndoieli cu privire la treburile țării. 

Nu se știe când a trecut la Domnul pentru că pe piatra sa de mormânt, de la Voroneț nu scrie decât "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil" fără nici o altă lămurire și este mărturie a fugii lui de măririile deșarte. Deși a fost canonizat abia în 1992 a fost iubit și respectat ca sfânt încă din vremea când era în viață și niciodată nu a fost uitat de popor. La Mănăstirea Putna se află, ferecat în argint și împodobit cu pietre prețioase, degetul “făcător de minuni” cu care i-a indicat lui Ștefan unde să zidească mănăstirea Putna iar în anul 1470 a participat la slujba de sfințire a mănăstirii unde sfântul a fost cinstit ca un al doilea ctitor. 

Restul moaștelor sale se află la Voroneț, unde sfântul sfântul s-a nevoit alți 20 de ani și unde în anul 1488 Ștefan cel Mare a ridicat biserică de piatră în locul celei din lemn, în biserica pe ai cărui ziduri a fost pictat cu aureolă de sfânt încă din 1547, în vremea lui Petru Rareș, în stânga intrării, unde ține în mână un sul desfăcut pe care scrie “Veniți, fraților, de mă ascultați. Vă voi învăța frica Domnului. Cine este omul ...”

În secolul al 17-lea moaștele sale au fost scoase la închinat iar vestea minunilor făcute la Voroneț ajunsese până în Kiev, în Polonia, în Transilvania și chiar la Sfântul Munte. I se mai spunea Sfântul Stareț Daniil, Sfântul Daniil Sihastrul cel Bătrân, sau Sfântul Daniil cel Nou făcătorul de minuni. 

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul 

Glasul al 8-lea

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; și luptând, ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii se bucură, Preacuvioase Părinte Daniile, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Glasul al 3-lea:

Viață îngerească ai petrecut pe pământ, chip și pildă făcându-te ucenicilor tăi. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugărilor.

La 18 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Sebastian și Zoe, soția lui, și a celor împreună cu ei: Tranchilin, Nicostrat, Claudie, Castor, Tiburtie, Castul, Marcelin si Marcu;
  • Sfântul Mucenic Eviot;
  • Sfântul Cuvios Flor, episcopul Aminsului;
  • Sfinții Mucenici Foca și Ermil;
  • Sfinții Mucenici Zaheu, diaconul, și Alfie, citetul;
  • Sfânta Sofia;
  • Sfântul Cuvios Mihail Sincelul, mărturisitorul;
  • Sfântul Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.
Mai multe