Calendar ortodox 2023, 7 mai. Sărbătoarea zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

6 mai 2023 21:27   Național

Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este prăznuită la data de 7 mai în calendarul ortodox.  Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 7 mai.

Calendar ortodox 2023, 7 mai. Sfinții zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

După moartea primului împărat creștin, binecredinciosul și dreptul împărat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai vârstnic fiu al lui Constantie. Acesta a căzut în plasa ereziei lui Arie și a adepților acestuia care încă mai tulbura biserica lui Hristos.

În dimineața zilei de 7 mai 351 a apărut pe cer un semn în formă de cruce luminoasă care strălucea mai tare ca soarele  și a stat vreme de șapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deasupra Golgotei, Dealul Căpățânii pe care a fost răstignit Hristos și avea o dimensiune de aproximativ 9 kilometri, iar brațele crucii erau egale.

Creștinii au alergat la biserică ca să-l preamărească pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar păgânii, necredincioșii, vrăjmașii și hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de rușine văzând cât de mare este slava lui Hristos. 

Prin acest semn, minunat, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris împăratului îndemnându-l să renunțe la erezie și să se îndrepte spre dreapta credință și i-a arătat că în Ierusalim mulți păgâni și evrei s-au botezat apropiindu-se cu pocăință de Hristos. 

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpățânii o ai întins, și într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind și pe bine credincioșii împărați, pe care îi și mântuiește totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuiește-ne și pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

O, de trei ori fericită și preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te și închinându-mă ție, acum mă sfințesc; pe care Hristos înălțându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină și mă mântuiește cu puterea ta și din toate nevoile mă slobozește, ca să strig ție: Bucură-te lemn fericit.

La 7 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Acachie;
  • Sfântul Mucenic Codrat;
  • Sfinții Mucenici Rufin și Satornin;
  • Cuviosul Ioan Psihaitul;
  • Sfântul Mucenic Maxim;
  • Sfântul Nil Sorski.
Mai multe