Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 iunie.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (doxologia.ro)
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în Siria Palestinei aproape de Samaria din neam de greci păgâni în jurul anului 100. El a iubit înțelepciunea și având mintea isteață a învățat și retorica și s-a apropiat de filosofia stoicilor dar nu i-au putut satisface setea de cunoaștere a lui Dumnezeu.

Apoi s-a apropiat de învățătura peripateticilor dar i-a găsit iubitori de arginți și lucruri materiale și așa ajuns apropiat de filosofia urmașilor lui Platon. În cele din urmă a întâlnit un bătrân care i-a vorbit pentru prima oară de Hristos. Setea lui de cunoaștere l-a făcut să caute să cunoască mai mult și în creștinism a găsit răspnusul la toate frământările lui. După ce s-a convertit la creștinism a plecat la Roma unde a înființat prima școală de filosofie creștină chiar în timpul persecuțiilor.

În plină prigoană creștină sfântul Iustin a scris o carte în care dovedea înșelăciunea idolilor grecești și dovedea adevărul lui Hristos. Alți filosofi, precum Crescens, neputând să sufere adevărul spus de Iustin în cele ce le spunea la școală l-a denunțat că este creștin, deoarece acesta răspândea multe minciuni pe seama creștinilor. Dus la al judecată a fost găsit fără de vină dar Crescens temându-se că a fi eliberat i-a pus otravă în mâncare și prin înșelăciune l-a învins pe ostașul lui Hristos. 

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a sfârșit dar în urma lui au rămas numeroase scrieri trebuincioase pline de înțelepciune și de Duh Sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

Glasul al 2-lea

Cu înțelepciunea dumnezeieștilor tale cuvinte, Iustine, toată Biserica lui Dumnezeu înfrumusețându-se prin strălucirea vieții luminează lumea. Iar pentru vărsarea sângelui primind cunună și înaintea lui Hristos stând împreună cu îngerii, roagă-te neîncetat pentru noi toți.

 La 1 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;
  • Sfântul Mucenic Evelpist;
  • Sfântul Mucenic Peon;
  • Sfântul Mucenic Valerian;
  • Sfântul Mucenic Firm;
  • Sfântul Mucenic Tespesie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net