Calendar ortodox 2024, 5 februarie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Agata

4 februarie 2024 18:57   Național

Sfânta Muceniță Agata este prăznuită la data de 5 februarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Agata este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 5 februarie.

Calendar ortodox 2024, 5 februarie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Agata 

Sfânta Muceniță Agata a fost o fecioară tare frumoasă care s-a născut din părinți de neam bun, în cetatea Panormului. Când tânăra Agata a auzit de prigoana stârnită de împăratul Deciu împotriva creștinilor a fost cuprinsă de râvnă după Hristos căruia i s-a făcut mireasă prin curată feciorie. Guvernatorul Chintian aflând despre frumusețea și bunătatea ei a poftit la dânsa cuprins fiind de duh necurat și cu patimă a poftit la ea. 

Când a aflat că e creștină a trimis armata să o ia să o aducă la el iar Sfânta Agata i-a însoțit cu vitejie în suflet pentru că nădejdea în Hristos îi făcea credința un zid care nu poate fi străpuns. 

Când a ajuns în cetatea Catana ea a fost încredințată unei femei păgâne pe nume Afrodisia pentru a o înșela cu vorbe mieroase și a o atrage la credința păgână dar după după ce a cercetat-o cu podoabe, daruri, mâncăruri deosebite dansuri și jocuri la care tânjește orice tânără acesta și-a dat seama că inima sfintei este nemișcată și neînvinsă. 

Afrodisia a mers la guvernatorul Chintian și i-a spus că mai degrabă topește plumbul și sfărâmă piatra decât să o îndoaie pe fecioară să renunțe la Hristosul ei. Guvernatorul s-a înfuriat și a adus-o să stea de vorbă pentru a o îndupleca cu vorba bună sau cu amenințări. Dacă a văzut că nici așa nu o convinge a aruncat-o în temniță și a supus-o la chinuri, numai că fecioara Agata primea tortura cu bucurie ca pe darul cel mai de preț. Odată chinuitorii au rănit-o la piept rău de tot iar peste noapte a venit la ea sfântul Petru și a tămăduit-o. Pentru aceasta este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.

Când sfânta nu mai a mai răbdat chinurile a venit un cutremur mare de s-a despicat pământul și i-a înghițit pe Vultia, iubitul guvernatorului și pe Teofil prietenul aceluia. Oamenii s-au speriat și au venit la guvernator să-i spună că pentru sfânta a fost cutremurul și să înceteze a o chinui. 

Guvernatorul a trimis-o atunci în temniță dar ea și-a pus sufletul în mâinile lui Hristos, iar îngerii au venit la înmormântarea ei. 

Chintian a plecat atunci să confiște averea Agatei și să o facă a lui dar când trecea un râu cu luntrea, caii s-au speriat și s-au agitat. Unul din cai l-a mușcat pe Chintian de față altul la călcat în copite și apoi tot caii i-au făcut vânt în apa care l-a înghițit pe netrebnic.

După un an muntele Etna a erupt iar biserica Sfintei era în apropiere. Lava și piatra topită amenința pe toți iar cei ce s-au refugiat în biserică, creștini și păgâni au scăpat nevătămați. 

Troparul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Agata, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Agata

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Să se împodobească astăzi Biserica cu porfiră slăvită înmuiată în curatul sânge al Muceniței Agata, strigând: bucură-te, lauda Cataniei.

La 5 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Teodula;
  • Sfântul Cuvios Polieuct, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Cuvios Teodosie din Scopelon;
  • Sfântul Mucenic Antonie Atenianul.
Mai multe