Calendarul complet al sărbătorilor legale din 2024. Ce zile libere vor avea românii
În 2024, românii se vor bucura de 20 de zile oficiale nelucrătoare, dintre care 13 vor pica în timpul săptămânii, iar restul în weekend-uri.
Autoritățile au decis acest lucru, luând în considerare că unele dintre aceste zile libere vor fi în preajma altor sărbători, cum ar fi Adormirea Maicii Domnului pe 15 august și a doua zi de Crăciun pe 26 decembrie. În plus, angajații bugetari vor beneficia de încă trei zile libere în 2024.
Dacă angajații trebuie să muncească în aceste zile considerate libere, le vor fi compensate prin dublarea salariului pentru ziua respectivă.
Iată lista zilelor libere pentru români în 2024:
- 1 și 2 ianuarie — Anul Nou
- 6 Ianuarie – Boboteaza
- 7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 1 mai — Ziua Muncii
- 3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 23 și 24 iunie — Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 și 26 decembrie — Crăciunul
Angajații bugetari vor avea în plus liber pe 2 mai, 16 august și 27 decembrie, zile stabilite ca „punte” și recuperate prin prelungirea programului de lucru până la 31 mai și 30 august 2024, și respectiv 31 ianuarie 2025, conform planificărilor.
Este important de menționat că aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauze specifice sau în instanțe judecătorești, unde magistrații și personalul implicat în soluționarea proceselor vor lucra în zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, precum și participanții la aceste procese.
Zile libere în învățământ
În sectorul educațional, pe lângă zilele libere generale, cadrele didactice se bucură și de alte două zile libere oficiale.
Conform Contractului Colectiv de Muncă specific domeniului învățământului preuniversitar, profesorii beneficiază de zi liberă în a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației.
Mai mult, dascălii care aparțin cultelor religioase legale non-creștine au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului lor.
Minivacanțe în 2024
Pentru anul 2024, sunt programate două minivacanțe. Prima se întinde de la 1 mai până pe 6 mai, cu ziua de 1 mai căzând într-o miercuri, urmată de „punte” pe 2 mai, zi liberă pe 3 mai (Vinerea Mare) și continuând cu a doua zi de Paște, pe 6 mai.
A doua minivacanță se desfășoară între 15 și 18 august, începând cu ziua de 15 august (joi), urmată de „punte” pe 16 august și extinzându-se peste weekend-ul 17-18 august.