Sondaj. Care ar trebui să fie principala prioritate a viitorului președinte, în opinia românilor

6 martie 2025 7:28   Național
Ultima actualizare:

Mai mult de o treime dintre români (36%) sunt nemulțumiți de nivelul lor de trai și consideră că aceasta ar trebui să fie principala prioritate a viitorului președinte, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde.

Content image

De asemenea, 33% dintre respondenți cred că viitorul președinte ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea prestigiului internațional al țării, scriu cei de la PRO TV. Alte 20% dintre persoanele chestionate consideră că șeful statului trebuie să guverneze eficient și să asigure o situație politică stabilă. În același timp, 10% dintre români susțin că rolul președintelui trebuie să fie acela de a media problemele dintre stat și cetățeni, iar 2% nu au oferit un răspuns.

Preferințele pentru un candidat USR

Sondajul a analizat și preferințele românilor privind un posibil candidat al USR la alegerile prezidențiale din 2025. Rezultatele arată că Elena Lasconi și-a pierdut din popularitate, doar 9% dintre respondenți susținând-o în cursa electorală. În schimb, 34% dintre români l-ar prefera pe Nicușor Dan ca reprezentant al USR.

Întrebați pe cine ar susține între Nicușor Dan și Elena Lasconi, 57% dintre respondenți au declarat că nu știu sau nu vor să răspundă.

Ilie Bolojan, pregătit pentru o candidatură?

O altă întrebare adresată în cadrul sondajului a vizat posibilitatea ca Ilie Bolojan să candideze în luna mai. Peste jumătate dintre cei chestionați (56%) cred că Bolojan nu este încă pregătit pentru această funcție, 29% consideră că ar putea avea succes, iar 15% au preferat să nu ofere un răspuns.

Referitor la problemele cu care se confruntă România, 39% dintre respondenți au indicat alegerile prezidențiale ca fiind principala provocare de gestionat la nivel intern. Alți 20% consideră că inflația sau relația dintre stat și cetățean sunt cele mai importante probleme. De asemenea, 14% au menționat disfuncționalitățile instituțiilor, iar 2% reducerea aparatului bugetar. 5% dintre cei chestionați nu au dorit să răspundă.

În contextul anulării turului II al alegerilor prezidențiale, încrederea românilor în Curtea Constituțională a României (CCR) a scăzut semnificativ. 39% dintre respondenți afirmă că au foarte puțină încredere în CCR, în timp ce doar 2% declară că au încredere ridicată în instituție.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 18 – 24 februarie, pe un eșantion de 1.300 de români, cu o marjă de eroare de +/- 2,3%, conform casei de sondare.

Mai multe