Ce decizii nu va putea lua Ilie Bolojan, președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis
Ilie Bolojan va prelua interimatul funcției de președinte, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat luni, 10 februarie, demisia. Președintele interimar va prelua doar atribuțiile constituționalei, fiind vorba despre unele limitări, scrie adevărul.ro.

Ilie Bolojan va prelua interimatul funcției de președinte
lie Bolojan, președintele Senatului și liderul PNL, va prelua interimatul funcției de președinte al României, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat demisia. Iohannis va părăsi funcția începând cu data de 12 februarie 2025.
Articolul 98 din Constituţie prevede că „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.
Care sunt limitările președintelui interimar
Președintele interimar Ilie Bolojan va prelua doar atribuțiile constituționale ale președintelui demisionar Klaus Iohannis, cu unele limitări: reprezintă statul român pe plan intern și internațional, promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora, poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor, poate adresa mesaje Parlamentului, poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului, poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului, îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate.
În schimb, președintele interimar poate exercita atribuțiile legate de politica externă, apărare, instituirea unor măsuri excepționale, conferirea de decorații și acordarea de grațieri individuale.
Pe 4 mai se vor organiza alegerile prezidențiale
Guvernul a aprobat calendarul de acțiuni privind alegerile prezidențiale de pe data de 4 mai 2025. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie. Campania electorală va debuta în 4 aprilie și se va termina în 3 mai. Românii din Diaspora pot vota 3 zile, începând de vineri, 2 mai, de la ora 7:00 până la ora 21:00 (ora locală). Duminică, urnele din străinătate se vor închide însă la ora 21:00 (ora României).
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.