Ce decizie a luat Klaus Iohannis în ziua în care începe procedura de suspendare a președintelui
Astăzi, 10 februarie, începe procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Solicitarea a îndeplinit prima condiție pentru a se ajunge la vot, fiind susținută de mai mult de o treime dintre deputați și senatori. În această zi, Iohannis i-a decorat pe președintele CCR și pe alți doi judecători CCR.

Klaus Iohannis i-a decorat pe preşedintele CCR, Marian Enache, şi pe alţi doi judecători
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 10 februarie 2025, decretul de decorare a preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, şi a altor doi judecători ai CCR, Livia-Doina Stanciu şi Attila Varga.
„Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Enache Marian, judecător, Președinte al Curții Constituționale a României, doamnei Stanciu Livia-Doina, judecător, Curtea Constituțională a României, și domnului Varga Attila, judecător, Curtea Constituțională a României”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Celor trei li se încheie mandatele la Curtea Constituțională
Ei au fost numiți în anul 2016 judecători la CCR pentru câte un mandat de 9 ani, astfel: Marian Enache de Senat, Livia Stanciu de președintele Iohannis și Varga Attila de Camera Deputaților. Reamintim că procesul electoral cu privire la alegerea președintelui țării a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie anul trecut, prin Hotărârea nr.32.
Atunci, Curtea a invocat în decizia de anulare, rolul CCR de garant al supremației Constituției (art. 142, alin. (1) din Constituție) și atributul acesteia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României și de confirmare a rezultatelor sufragiului (art. 146 lit. f) din Constituție), scrie Digi24.ro.
CCR și-a motivat decizia prin luarea la cunoștință a informațiilor declasificate din documentele prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie 2024, din care a constatat că procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului.
Decorația vine în ziua în care se începe procedura de suspendare a lui Iohannis
Decorația vine chiar în ziua în care solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis ajunge, luni, pentru a treia oară în Birourile Permanente Reunite din Parlament. Potrivit calendarului, la ora 13:30 are loc Biroul Permanent Reunit, care va constata că demersul este procedural și va convoca un plen reunit pentru marți dimineață, plen reunit pentru citirea cererii de suspendare și trimterii acesteia către Curtea Constituțională, care trebuie să dea aviz. Avizul CCR este consultativ, dar este obligatoriu să existe, înainte ca cererea de suspendare să fie supusă votului Parlamentului.
Surse politice spun că judecătorii CCR ar putea decide dacă este constituțională solicitarea sau aceasta este nejustificată, fiind deja într-un calendar pentru organizarea alegerilor prezidențiale și cu un președinte al cărui mandat este prelungit până la preluarea mandatului de către noul președinte.
În ce condiții poate fi suspendat
Este nevoie de cel puțin o treime din numărul parlamentarilor, adică cel puțin 155 de semnături. De această dată s-au alăturat demersului și parlamentari ai USR, astfel că există un total de 178 de semnături mai departe. Pentru ca această solicitare să ajungă în plen, este nevoie ca în final să treacă solicitarea de Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, iar în final este nevoie în plen de cel puțin 233 de voturi în favoarea demiterii președintelui. De menționat că, până la acest pas este nevoie inclusiv de consultarea și avizul din partea Curții Constituționale.
Ultima etapă prevede ca, în cazul în care va exista un vot favorabil suspendării, va trebui organizat în termen de cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. Recent, șeful statului a transmis că va rămâne la Cotroceni până va preda mandatul noului președinte ales.