Mai mulți copii de la un hotel din Păltiniș au ajuns la spital. A fost activat Planul Roșu de intervenție

10 august 2024 10:06   Național
Ultima actualizare:

Vineri seara, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți copii cazați la un hotel din Păltiniș au prezentat simptome de enterocolită.

15 copii au fost transportați la spital, iar Direcția de Sănătate Publică a început o anchetă epidemiologică.

Cei 15 copii internați cu simptome de gastroenterocolită nu au manifestat forma severă a bolii, 13 dintre ei fiind externați în timpul nopții.

Cei doi rămași sunt internați în secția de Boli Infecțioase, a declarat Ioana Mătăcuță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie.

„Copiii s-au prezentat cu simptome digestive caracteristice gastroenterocolitei acute, inclusiv greață, vărsături și diaree.

Există suspiciunea de toxiinfecție alimentară, dar niciun copil nu a avut formă severă. Doi au rămas internați pentru tratament, iar ceilalți 13 au fost externați cu recomandări", a explicat Mătăcuță.

Mai mulți copii aflați în tabără la Păltiniș au fost duși la spital

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 15 copii cazați într-un hotel din Păltiniș au fost transportați la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu cu simptome de enterocolită. Intervenția a fost coordonată de ISU Sibiu, care a activat Planul Roșu de Intervenție, implicând două echipaje SMURD, două autospeciale de transport și alte resurse.

Hotelul găzduia 147 de copii din București și județul Mehedinți, iar alții dintre aceștia prezentau simptome asemănătoare. Planul Roșu a fost dezactivat după miezul nopții.

Se așteaptă rezultatele analizelor de laborator pentru a afla cauza infectărillor

Directorul DSP Sibiu, Horațiu Cojocaru, a informat că s-au recoltat probe din alimentele consumate de copii, din dozatoarele de apă și din piscina hotelului, precum și probe biologice de la cei internați. Analizele au fost trimise la laborator pentru a stabili cauza îmbolnăvirii. Ancheta a continuat pe parcursul nopții, iar noi informații vor fi comunicate pe măsură ce devin disponibile.

Copiii internați provin din București și județul Mehedinți și se aflau în tabără la Păltiniș începând de miercuri. În total, tabăra găzduiește 128 de copii.

Simptomele au apărut după micul dejun pentru unii și după prânz pentru alții, iar printre alimentele consumate s-au numărat lactate, patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste și preparate din carne de porc și pasăre.

Mai multe