Care este job-ul plătit cu 10.000 de lei net și pe care românii îl evită. Calificarea se poate obține chiar la locul de muncă
Fermierii români să plâng că nu găsesc tractoriști, cu toate că le oferă salarii de 10.000 de lei. Cei cu experiență preferă să plece în străinătate. Atragem atenția că România este a doua cea mai săracă țară din UE, cu aproximativ o treime din populație expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, scrie adevărul.ro.
Fermierii pot lua salarii de 10.000 de lei
Nu toate meseriile din România sunt slab plătite. Fermierii, spre exemplu, oferă contracte de muncă pentru tractoriști cu sporuri și salarii ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Cu o astfel de sumă, un profesor ar putea doar să viseze. Însă această meserie pare să fie una ignorată de majoritatea românilor.
Administrator de fermă: „Am două tractoare care îmi ruginesc, sunt disperat"
Fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. Nu se mai găsesc tractoriști. „Sunt disperat - și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, spune Vlad Câmpean, administratorul unei ferme.
Puțini tineri își doresc un viitor în domeniul agricol
În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.