Cât costă un kilogram de carne de porc, înainte de Crăciun. Prețurile vor crește și mai mult

3 decembrie 2024 8:08   Național

Cu mai puțin de o lună până la Crăciun, românii au început să-și facă planuri pentru masa de sărbători. Tradițional, carnea de porc rămâne în centrul meniului, însă anul acesta prețurile sunt considerabil mai mari din cauza unor factori precum producția scăzută de cereale, oferta limitată de porci autohtoni și cererea crescută din partea consumatorilor în perioada festivă.

De ce a crescut prețul la carnea de porc

Prețul cărnii de porc este estimat să crească cu 10-15% în perioada următoare. Producătorii explică acest lucru prin mai multe cauze:

Costurile mari ale cerealelor: Porumbul, ingredient esențial în hrana animalelor, a înregistrat prețuri ridicate din cauza secetei.

Cererea crescută: În preajma sărbătorilor, românii caută carne proaspătă, de preferat de la producători locali.

Oferta limitată: Mulți consumatori optează pentru porci crescuți în sistem tradițional, însă producția locală nu reușește să acopere cererea.

Cât costă acum carnea de porc în piețe

În prezent, prețurile pentru carnea de porc în piețe sunt următoarele:

Mușchi de porc: 34 lei/kg

Ceafă: 24-26 lei/kg

Ciolan: 20 lei/kg

Porc viu: 18 lei/kg la producător

Oamenii preferă bucăți mari pentru preparatele tradiționale – pulpă, ceafă, căpățână pentru piftie. Comparativ cu anul trecut, totul este mai scump,” a declarat un producător din piață.

Ce preferințe au cumpărătorii români

Mulți români preferă carnea proaspătă, cumpărată direct din gospodării sau de la mici producători. „Deși prețurile sunt mari, alegem să cumpărăm din gospodării țărănești pentru siguranță și prospețime”, spune o clientă. Cu toate acestea, mulți își exprimă îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea acestor achiziții dacă prețurile continuă să crească.

Potrivit Asociației Române a Cărnii, consumul anual mediu de carne de porc în România este de 14 kg pe locuitor, ceea ce face ca cererea în perioada sărbătorilor să fie cea mai mare din an. Dana Tănase, directorul executiv al ARC, estimează că producția autohtonă a înregistrat o creștere de doar 5%, insuficientă pentru a echilibra piața.

Mai multe