Cât l-a costat pe un român o brățară dacică, veche de 3.000 de ani. Unde a fost găsită bijuteria

20 septembrie 2024 10:25   Național
Ultima actualizare:

Brățara „dacică” din aur, veche de 3000 de ani este decorată printr-o tehnică de spirale. Datează aproximativ din perioada dintre sfârșitul Epocii Bronzului, (secolul XII-IX î.e.n.) și un secol înainte de domnia unificatoare a lui Burebista. Este o piesă rară și foarte valoroasă, care a fost vândută la licitația din noul sezon al Casei Artmark. Un colecționat român care și-a dorit să rămână anonim a adjudecat-o pentru o sumă importantă.

Pentru ce sumă a fost adjudecată brățara  

Prețul de pornire pentru spectaculoasa bjuterie a fost de 7.000 de euro. Un colecţionar de artă şi istorie, care a dorit să rămână anonimc, a achiziţionat-o cu suma de 35.000 de euro.

Brățara va fi expusă, însă,  în cadrul unei instituţii muzeale.

„Ne bucurăm că sunt colecţionari, aşa cum se întâmplă şi în cazul de faţă, care, atunci când achiziţionează o piesă importantă, cum este şi această brăţară dacică, doresc să o expună pentru o perioadă de timp într-un muzeu, pentru ca şi publicul larg să o poată vedea”, a spus Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

O familie din Costești a păstrat-o timp de șase generații

Brăţara provine din localitatea Costeşti, judeţul Argeş, dintr-o colecţie privată moştenită pe linie maternă timp de şase generaţii. Conform relatărilor familiei, Ilie şi Rada Neacşu au lăsat-o fiicei lor, Catrina Caterina, care, mai apoi, a lăsat-o moştenire fiicei sale, Catrina Ioana, străbunica actualului deţinător.

„Pe teritoriul localităţii a fost descoperită, întâmplător, înainte de 2005, o brăţară din bară de aur torsadată, cu un sistem de închidere de tip 'ochi cu cârlig', datând probabil de la începutul primei Epoci a Fierului. Diametrul este de max. 9,2 cm, iar greutatea de 23,4 gr. Se păstra în posesia urmaşilor descoperitorului”, susțin specialiștii.

Brăţara se înscrie în categoria pieselor de podoabă din metal preţios și se era purtată de un personaj din elita acelor timpuri.

Unde va fi expusă bijuteria veche de 3000 de ani

Piesa rară și foarte valoroasă va fi expusă la „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

 Managerul muzeului sibian spune că va anunța în curând data de la care această brățară va putea fi vizitată la Sibiu.

„Ne pregătim ca piesa să fie expusă la Brukenthal într-un modul expozițional distinct, împreună cu texte și cu date despre aceasta și proveniență – așadar îi vom rezerva un loc aparte, astfel încât brățara să poată fi vizitată în toată splendoarea sa.

În decursul timpului, Muzeul Național Brukenthal a mai expus lucrări achiziționate în licitațiile Artmark, precum atunci când am expus două picturi celebre de Nicolae Grigorescu – «Car cu boi» (în 2010) și «Fata cu mărgele roșii» (în 2011),” transmite Alexandru Chituță, potrivit News.ro.

Mai multe