Cea mai rară și mai scumpă monedă românească, vândută ca pe o veritabilă comoară. Povestea „polului din 1868ˮ

Cea mai rară și cea mai scumpă monedă românească este „polul din 1868ˮ. Se spune că au existat doar 200 de exemplare, dar unii experți susțin că au fost doar 100. Din aur și extrem de valoroasă, moneda supranumită „polul din 1868” nu a mai fost emisă pentru că erau șanse mari să declanșeze un uriaș scandal diplomatic. Povestea ei a fost dezvăluită pe o rețea socială de Cristian Popa, membru în Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.

Ce este „polul de la 1868”

Polul de la 1868. Foto: Cristian Popa./Linkedin
Polul de la 1868. Foto: Cristian Popa./Linkedin

Moneda de 20 de lei este din aur și a apărut în anul 1868, în aproximativ 200 de exemplare. Unele surse indică doar 100, spune Cristian Popa, membru în Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, care face o trecere în revistă a istoriei acestei valoroase monede, o veritabilă comoară numismatică.

 „Știți care este cea mai rară monedă românească?”, întreabă Cristian Popa într-o postare pe Linkedin.

„Pentru a afla răspunsul, trebuie să ne întoarcem în timp, mai exact în anul 1868, când s-a încercat emiterea primei monede românești din aur.

Pentru a pune în aplicare prevederile legii de înființare a sistemului monetar național, adoptată în aprilie 1867, autoritățile române au comandat la o monetărie din străinătate, cel mai probabil la Paris, executarea unor probe pentru viitoarea monedă. Astfel, a fost realizată piesa cunoscută astăzi sub numele de „polul din 1868.

Dacă primele monede românești, cele de 1, 2, 5 și 10 bani din bronz, au fost puse în circulație fără probleme începând cu 1 ianuarie 1868, povestea polului din anul 1868 este una cu totul specială”, povestește Cristan Popa pe rețeaua socială.

Aproape de un uriaș scandal diplomatic

Aversul monedei din aur avea efigia lui Carol I, și cuvintele „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers, valoarea nominală (20 lei) și anul emisiunii (1868), încadrate de o cunună din frunze de stejar.

La vremea când a fost bătută această monedă, statutul de suzeranitate pe care Poarta Otomană îl exercita asupra României nu permitea monedă proprie, cu atât mai puțin una de aur.

Așadar, prin baterea acestei monede erau prezente toate ingredientele unui conflict diplomatic de anvergură.

„Titulatura „Domnul Românilor” și reprezentarea efigiei lui Carol I pe avers au fost de neacceptat pentru unele dintre Marile Puteri ale epocii care au considerat că punerea în circulație a unei astfel de monede ar fi echivalat, practic, cu o declarație de independență.

Mai mult decât atât, legenda a fost interpretată ca fiind un mesaj direct adresat românilor care locuiau în teritorii care nu erau cuprinse între granițele statului român de la acea vreme.

Pentru a evita un conflict diplomatic, moneda nu a fost emisă. Realizate în doar 200 de exemplare (unele surse indică doar 100), se pare că o parte dintre aceste piese ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, spune legenda, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în anul 1875”, spune Popa.

Moneda „polul din 1868”, vândută recent la o licitație internațională

Reprezentantul Băncii Naționale a României mai spune că moneda bătută în aur în 1868 este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească.

Trei exemplare, se află în colecția Băncii Naționale a României și pot fi văzute în cadrul tururilor ghidate.

Cele trei exemplare de la Banca Națională a României. Foto: Cristian Popa/Linkedin
Cele trei exemplare de la Banca Națională a României. Foto: Cristian Popa/Linkedin

Recent, un exemplar al celei mai rare și cea mai scumpe monede românești, „polul din 1868ˮ, a fost vândută de o casă internațională de licitații pentru nu mai puțin de 450.000 de dolari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 1 FOTO Tudor Neacșu jpg
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net