Câte stații de încărcare pentru mașinile electrice suntem obligați să construim! Care este ținta până în 2026
Până în anul 2026, țara noastră este obligată să atingă ținta de a avea construite 30.000 de stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Directorul în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Robert Dobre a anunțat că baza de la care a plecat PNRR a fost de 2.000 de astfel de staţii, scrie adevărul.ro.
Ce a declarat directorul în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
„În momentul în care a apărut PNRR-ul, ne-am bucurat foarte tare pentru că vorbeam, cel puţin pe transport, de 7,62 miliarde de euro, o sumă consistentă dedicată acestui sector, dar la care în spate veneau, şi prima dată n-au fost aşa mediatizate, veneau şi aceste reforme, ţinte şi jaloane.
Noi avem în PNRR un jalon care se numeşte 64, acela de a ajunge la 30.000 de staţii electrice până în 2026. Base line-ul de la care a plecat PNRR este de 2.000 de staţi şi întrebarea vine: putem până în 2026 să atingem această ţintă? Şi este ţintă, de ea depinde finanţarea.
Cererile de plată pentru PNRR depind de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor. Şi la Ministerul Transporturilor nevoia pe care noi trebuie să o îndeplinim este undeva de 2.800 de staţii electrice", a spus Robert Dobre, director în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
În prezent, 30.000 de mașini electrice se bat pe doar 1.000 de stații de încărcare
Două din 10 vehicule din România sunt electrice sau hibride, dar electricele pornesc la drum cu o problemă: numărul prea mic, insuficient, al staţiilor de încărcare. Zeci de maşini se bat acum pe o singură priză publică.
Spre exemplu, din Bucuresti până la mare nu sunt decât două staţii. Olanda, Germania, Franţa sau Suedia sunt ţările cu cel mai mare număr de staţii electrice. Germania și Olanda asigură 50% din stațiile de încărcare din întreaga Europă. România, doar 0,4%.
Cele mai multe stații sunt în Bucureşti, 300 la număr. Densitatea acestor staţii în România, nu este suficientă, nu este una care să mulţumească posesorii actuali sau viitori de vehicule electrice. Sunt necesare investiţii majore în dezvoltarea acestei reţele de staţii de încărcare pentru vehicule electrice.
Citește întreaga știre pe adevărul.ro.