Câți bani poți să câștigi, într-un an de zile, dacă apelezi la depozitele bancare, dacă depui 100 milioane vechi

31 iulie 2024 14:19   Național

Fără să îți asumi aproape niciun risc, depozitele la bancă te ajută să obții un câștig pentru economiile pe care le faci. Spre exemplu, dacă depui 2.000 de euro într-un depozit bancar, pentru un an de zile, te vei alege cu un câștig de 720 de lei. 

Ce presupune depozitul la termen 

Depozitul la termen constă în depunerea unei sume de bani la bancă pentru o perioadă prestabilită. Poți alege între diverse scadențe, de la termenele clasice de 1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni, până la perioade de câțiva ani. Este bine de știut ca pe durata depozitului, nu vei mai avea acces la sumele respective. De aceea, este important să alegi cu atenție termenul depozitului.

Retragerea anticipată, înainte de termenul ales, aduce cu sine o penalizare: pierderea dobânzii acumulate sau încasarea dobânzii practicate de banca la conturile curente (care este extrem de mică). 

Cum se constituie un depozit 

Depozitul la termen se poate constitui în sucursalele bancare sau prin canale digitale (utilizând o aplicație mobilă a băncii sau serviciul de internet banking). Înainte de constituire, trebuie să alimentezi contul curent deschis la banca cu suma necesară. În sucursale, acest lucru este posibil și prin depunerea sumei la casierie. Deschiderea depozitului se face în baza unui contract, care prevede condițiile de economisire, o copie fiind înmânată deponentului.

Cât vei câștiga dacă depui 2.000 euro 

Una dintre cele mai bune dobânzi de pe piață este cea de 8.05%, din care se scad taxele și comisioanele. După câteva calcule simple, câștigul real al românilor va fi de 7.25%. În funcție de suma depusă, câștigurile sunt și ele diferite. După 12 luni, în cazul depunerii a 100 de milioane vechi, câștigul real va fi de 724 de lei.

Ce dobândă are Banca Transilvania 

Banca Transilvania le propune românilor să își deschidă conturi de economii în doar câțiva pași simpli. Este nevoie de doar 100 de lei sau de 250 de euro sau dolari, în funcție de depozitul deschis. La depozitele în lei, după 12 luni, vei încasa o dobândă de 5.25%. În cazul depozitelor în euro, dobânda încasată după un an va fi de 1.50%, iar la depozitele în lei, dobânda este de 3.25%.

Ce dobânzi au băncile BCR, BRD și ING

BCR are și ea o ofertă pentru români, iar cei care încasează salariul sau pensia în contul BCR beneficiază de 1% bonus la dobânda depozitelor în lei pe termen de 3-12 luni. În cazul depozitelor în lei, pe 5 luni, dobânda promoțională va fi de 6.7% pe an.

La BRD, românii pot deschide conturi de economii în lei, euro sau dolari, iar dobânda este garantată pe întreaga durată a contractului. Pentru a deschide un depozit la termen, este nevoie de 500 de lei, euro sau dolari. Dobânda fixă pe an la depozitele la termen în Ron este de 5.50%, iar la cele în dolari este de 3.25%. În ceea ce privește dobânda depozitelor în euro, aceasta este de 2.75%.

ING are și ea un loc singur unde românii își pot păstra banii. ING pune la dispoziția tuturor depozite bancare la 7 zile, la o lună, la 3 și la 12 luni. Aici, depozitele în lei se creează cu suma minimă de 1.000 de unități.

Mai multe