Ce a găsit o tânără într-o cutie de suc cu paiul. Imaginile care au șocat internetul: „Mi se face rău!”

29 martie 2024 13:32   Național
Ultima actualizare:

Majoritatea copiilor iubesc sucul cu pai, iar mulți părinți le fac această poftă celor mici. De multe ori acest produs promite să ofere necesarul de vitamine de care copiii au nevoie, iar părinții cumpără fără a sta prea mult pe gânduri. O tânără însă a găsit ceva oribil într-un suc cu pai provenit de la o marcă celebră pe care l-a cumpărat dintr-o unitate a unui lanț celebru de magazine. Iată imaginile care au șocat internetul!

Este oribil ce a găsit o tânără într-o cutie de suc cu pai

Fata a postat pe rețelele de socializare imaginile uluitoare cu sucul pe care îl cumpărase cu doar o zi înainte. Când a gustat din el a simțit că are un gust ciudat, iar atunci a decis să vadă ce se întâmplă, de fapt. Când a tăiat cutia cu suc, a descoperit un strat gros de mucegai, semn că produsul se afla în acea stare de ceva vreme. Culmea, pe ambalaj ar fi scris că va expira abia peste câteva luni. Disperată de această situație care i-a pus sănătatea în pericol, fata a cerut sfaturi pe rețelele de socializare pentru a afla cum trebuie să procedeze în acest caz.

Mi se face rău, efectiv! Doamne ferește! Poate să îmi zică cineva ce este de făcut în această situație? Mi-am cumpărat acest suc și avea un gust cam ciudat și așa arată. Data de expirare era 12 decembrie 2024, produsul a fost cumpărat ieri.”, a transmis tânăra pe rețelele de socializare, în dreptul clipului cu sucul respectiv. 

Răspunsurile nu au întârziat nici ele să apară, iar oamenii au îndemnat-o să meargă la magazinul respectiv să prezinte situația și chiar să facă o reclamație la ANPC.

Reclamație la protecția consumatorului, ori au fost depozitate incorect, ori eroare la ambalare, ori sterilizare, ori mici defecte la ambalaj care au permis aerului și altor microorganisme sa pătrundă, ducând la contaminare și dezvoltarea mucegaiului.”

„Eu zic să mai cumperi 1-2 și să le desfaci... Sau să le spui despre incident, să se investigheze, dacă e tot lotul așa sau doar ce ai cumpărat tu. Oricum poți să mai cumperi câteva și să le desfaci și dacă sunt tot așa îți primesti oricum banii înapoi cu bonul+dovada, iar dacă sunt tot așa trebuie neapărat reclamație.”

Este important de reținut că în calitate de consumatorii, oamenii trebuie să își cunoască drepturile și să știe că în astfel de cazuri se pot lua măsuri. În condițiile în care magazinul respectiv se va găsi vinovat, în urma controlului din partea inspectorilor ANPC, acesta riscă de la sancțiunea amenzii contravenționale până la închiderea temporară sau definitivă a unității (n.r. în conformitate cu capitolul IX din Ordonanța 21/1992 privind protecția consumatorilor). În cazul în care s-ar constata că nu este un caz izolat, se va putea ajunge până la oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul consumului al produsului pentru limitarea prejudicierii consumatorilor (n.r. art. 55 pct. 1 din aceeași ordonanță).

Pericolul din sucurile cu pai

Specialiștii recomandă atenție deosebită în momentul în care decidem să cumpărăm diferite alimente. Sucul cu pai este un produs foarte îndrăgit de copii, însă sub eticheta care afirmă că acesta conține o mulțime de vitamine și nutrieni, se ascund, de fapt, foarte mulți aditivi și E-uri.

Un studiu realizat recent de InfoCons a aratat ce conțin sucurile cu pai. Acestea, în realitate, pot fi foarte periculoase pentru sănătate, iar asta s-a constatat în urma analizei efectuată pe o marjă de 66 de produse de acest fel, de pe piața românească.

Astfel, iată că sucurile cu pai conțin 59% apă și 41% suc de fructe. În plus, din punct de vedere al E-urilor, rezultatele sunt alarmante:

„Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți:

– 63,08% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 7:

– 3,08% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari);

– 1,54% din produse au în compoziție 5 E-uri (aditivi alimentari);

– 1,54% din produse au în compoziție 4 E-uri (aditivi alimentari);

– 4,62% din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari);

– 15,3% din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari);

– 33,85% din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentar);

– 36,92% din produse nu au în compoziție aditivi alimentari;”, se arată în studiul publicat pe InfoCons.ro.

Pe lângă asta, în top 3 cei mai frecvenți aditivi alimentari găsiți în aceste produse au fost:  acid citric (E330), acid ascorbic (E300) și beta-caroten (E160a).

Mai multe