Ce promite premierul Ciolacu după incendiul de la Spitalul Robănescu plin cu pacienți copii cu dizabilități și boli rare

26 iulie 2023 6:53   Național
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns miercuri dimineața la Centrul de Recuperare Nicolae Robănescu de unde marți seara peste 100 de copii și aparținătorii acestora au fost evacuați contracronometru după ce un transformator a explodat provocând un incendiu. Ministrul Rafila a declarat că transformatorul era „relativ nou”, iar premierul Marcel Ciolacu a promis miercuri dimineața că se vor face „investiții masive” în sistemul sanitar. Micuții pacienți, o parte cu dizabilități, alții diagnosticați cu boli rare, au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie în cursul nopții. 

Premierul Ciolacu a spus că, împreună cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și ministrul Sănătății Alexandru Rafila, va face un plan de acțiune și promite că în perioada următoare se va investi masiv în sistemul de sănătate.

Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR fie prin Banca Europeană de Investiţii. Se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare, era nevoie de așa ceva”, a spus Ciolacu.

Mobilizare exemplară pentru salvarea copiilor

„A fost o bună şansă, într-un fel, pentru că directorul medical al spitalului era de gardă şi el ţine şi locul managerului, pentru că managerul este în concediu de maternitate. Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la 'Marie Curie' au ţinut legătura cu cei de la 'Robănescu', au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii. (...) În momentul de faţă situaţia este sub control din punct de vedere medical. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, încât să nu avem niciun fel de probleme legate de siguranţa pacienţilor, mai ales că este vorba despre copii", a precizat Rafila, pentru Antena 3.

Ministrul a menţionat că la Spitalul "Nicolae Robănescu" erau internaţi mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. În cadrul acestei unităţi se realiza recuperarea neuro-motorie.

„Sunt şi copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, copiii vor putea fi internaţi la Spitalul "Marie Curie" chiar şi pentru o perioadă mai îndelungată, deoarece există locuri suficiente. Cele două spitale se află foarte aproape unul de celălalt.

Cum s-a produs explozia

Rafila a mai precizat că în urma unei pene de curent, spitalul a trecut la folosirea propriului generator. În momentul în care a revenit energia electrică, s-a produs explozia, deşi transformatorul era "relativ nou".

„E, totuşi, ciudată această explozie a unui transformator, care am înţeles că nu era vechi. Era un transformator relativ nou. În momentul în care a fost realimentată zona, pentru că a fost o pană de curent acolo şi a durat mai mult de o oră, iar spitalul a funcţionat prin intermediul generatorului, s-a produs această explozie, în momentul în care energia electrică a revenit în reţea", a precizat el.

Focul izbucnit marţi seară s-a extins şi la două autoturisme, potrivit ISU Bucureşti - Ilfov. Incendiul s-a manifestat cu flacără violentă şi degajări de fum. Nu s-au înregistrat victime.

Mai multe