Cea mai adâncă peșteră din România, Avenul din Grind, este mai mare. Speologii s-au lăsat în adâncimea ei

26 septembrie 2024 9:14   Național
Ultima actualizare:

Avenul de sub Vârful Grind, cunoscut și sub denumirile de Avenul din Grind este o arie protejată de interes național, situată în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Dâmbovicioara. Este declarată cea mai adâncă peșteră din România. În urmă cu câteva zile, speologii au depășit recordul de anul trecut, când adâncimea peșterii a fost declarată la 800 de metri.

 Avenul din Grind, cea mai adâncă peșteră din România

Avenul de sub Vârful Grind a fost descoperit în anul 1985 într-o zonă în care există unul dintre cele mai mari potențiale de denivelare din țară și este încă în explorare. 

Intrarea în Avenul de sub Vârful Grind se află la altitudinea de aproximativ 1922 m pe versantul estic al Munților Piatra Craiului. 

A fost explorat pentru prima dată în 1936 de către Alfred Prox, în speranţa atingerii unei ipotetice reţele subterane în masivul Piatra Craiului.

În 1967, Friedrich Thomas şi Walter Gutt din Braşov coboară din nou până la baza avenului şi găsesc o continuare de 15 m, pe care însă nu au putut s-o exploreze din lipsă de echipament. 

În toamna anului 1985, este descoperită intrarea avenului de către o echipă de la Clubul de Speologie „Piatra Craiului" din Câmpulung Muscel. 

Avenul este unul tipic alpin cu puține porțiuni orizontale şi este format dintr-o succesiune de 22 puţuri consecutive. 

Este declarat ca cel mai adânc aven din România. Anul trecut speologii au stabilit adâncimea acestuia la 800 de metri.

Fiind o cavitate formată preponderent din puțuri și verticale, parcurgerea avenului este una de mare dificultate. Se face în totalitate pe corzi, potrivit Brașov.net.

Peștera Avenul din Grind a bătut recordul de anul trecut

În luna septembrie a avut loc o tabără de explorare, a avenului de sub Vârful Grind în cadrul căreia, speologii au stabilit o nouă adâncime a peșterii.

Concret, Avenul din Grind a mai câștigat în adâncime încă 1,5 metri, doborând astfel recordul de anul trecut.

Totodată, a fost găsită o nouă trecere, impenetrabilă pentru moment, dar este vizibilă o continuare verticală de 3-5 metri și o continuare probabilă dincolo de aceasta, care este un nou imbold pentru explorările viitoare din Avenul de sub Vârful Grind.

Mai multe