Cea mai bună dobândă la depozitele bancare în decembrie 2024. La ce bănci din România ai câștiguri mari

4 decembrie 2024 19:29   Național

Cea mai bună dobândă la depozitele bancare în lei pe 12 luni este de 7%. Două instituții financiare din România au păstrat această ofertă. Ținând cont că veniturile obținute din depozite bancare sunt impozitate cu 10%, pentru suma de 10.000 de lei ținută la bancă timp de 12 luni vei obține 630 de lei.

Dobânda cea mai bună de pe piață este de 7%

Majoritatea băncilor din România și-au menținut nivelul dobânzilor oferite la depozitele bancare în lei, în ciuda faptului că Banca Națională și-a schimbat prognoza privind inflația. Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024.

Cu toate acestea, majoritatea depozitelor actuale de pe piață reușesc să depășească rata inflației. Cea mai bună dobândă de pe piață este de 7%, cu 2 puncte procentuale peste rata inflației din luna octombrie 2024 (4,9%). Astfel, randamentul obținut din depozitele bancare va fi real pozitiv, adică, va întrece rata inflației, mai ales că BNR prognozează că aceasta va scădea trimestrele viitoare.

Acum un an, cea mai bună dobândă la depozitele bancare în lei era de 8,05%, cu un punct procentual peste cea actuală. Toți jucătorii din piață au operat reduceri în contextul în care inflația s-a diminuat: în octombrie 2023 inflația raportată de INS era de 8,07%.

Cine oferă cea mai bună dobândă la depozitele bancare în lei 

Depozitele bancare în lei rămân în continuare un mod prin care românii pot să-și salveze economiile în lupta cu inflația. Cea mai bună dobândă la depozitele bancare în lei la finalul lui 2024 este oferită de doi jucători bancari, tbi bank și TechVentures Bank, care oferă 7% pentru maturitatea de 12 luni.

Pentru suma de 10.000 de lei ținută la bancă timp de 12 luni vei obține 630 de lei după impozitarea de 10% impusă acestor instrumente financiare. Toți banii păstrați în depozitele bancare sunt asigurați până în limita sumei de 100.000 de euro de un fond de garantare.

Reducerea dobânzilor depozitelor bancare

Fenomenul de reducere a dobânzilor depozitelor bancare vine ca un efect direct al direcției date de către Banca Națională a României. Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 6,75%, de la 7% pe an. Aceasta reprezintă prima reducere a ratei din ultimii trei ani, ultima scădere fiind înregistrată în ianuarie 2021, atunci când dobânda cheie a coborât la 1,25% pe an, de la 1,5% în 2020, decembrie.

Nivelul dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC.

Mai multe