Cea mai grea probă de la examenul de admitere la Academia de Poliție

29 august 2022 18:23   Național
Ultima actualizare:

Anul acesta, în cadrul admiterii la Academia de Politie sesiunea August Septembrie 2022 la proba sportivă – traseul utilitar aplicativ – aproximativ 30% din candidați au picat proba sportiva.

Pentru a obține calificativul ADMIS la admitere, candidații au trecut prin probe teoretice și practice.

Probele teoretice sunt alcătuite din teste grila la: Istorie, Limba Romana și Limba Străină (la alegere Engleza, Franceza, Germana, Rusa și Spaniola).

Proba practică, însă, este cea care le da bătăi de cap tuturor celor care doresc o cariera că și polițist.

Traseul utilitar aplicativ cuprinde 12 obstacole ce trebuie parcurse într-un timp maxim de 3 minute și 20 secunde. Ratarea sau efectuarea incorectă a unui obstacol poate atrage după sine descalificarea din concurs sau o penalizare de 3 secunde care se adaugă la timpul total. Traseul are o lungime totală de aproximativ 400 m.

Printre cele mai grele obstacole enumeram

Săritură în lungime de pe loc

Săritură în sprijin depărtat peste capra de gimnastica

Trecerea pe sub un obstacol marcat

Escaladarea unei lazi de gimnastica

Transportul unui manechin de 60kg prin tarare

Pe lângă aceste obstacole, timpul este cel care face diferență. Pentru nota 10, timpul trebuie să fie sub sau egal cu 2’05“. Un timp maxim pentru a obține calificativul ADMIS (Nota 5) este de 3’20“, iar depășirea acestui timp chiar și cu o secunda duce la nepromovarea probei sportive.

Pentru cei care au picat proba sportivă sau cei care doresc să dea admiterea în anul 2023 la Academia de Politie sau Școlile de Agenți de Politie, pregătirea fizică trebuie să înceapă chiar și cu un an și jumătate înainte.

De aceea, pentru a reuși să iei calificativul de ADMIS la Academia de Poliție sau la Școlile de Agenți de Poliție este necesară o pregătire în prealabil, cu profesioniști care pot să iți formeze antrenamentul în funcție de nevoile tale, de scopul pe care vrei să îl atingi și în funcție de nivelul de antrenament pe care îl ai deja.

„Antrenamentele se recomandă a fi începute cu minim 10-12 luni înainte de probă, pentru a vă asigura o formă fizică completă, o tehnică corectă a execuției asupra elementelor din traseul utilitar aplicativ.

Pentru persoanele care nu au mai făcut sport se recomandă începerea antrenamentelor cu un an și jumătate înainte! Doar așa puteți obține calificativul ADMIS la Academia de Poliție sau Școlile de Agenți de Poliție.”, spune Iulian Dinu - preparator fizic și kinetoterapeut care face pregătire pentu academia de poliție și școlile de poliție, având o experiență de 15 ani în domeniu.

Monica Iagăr - Fost Președinte al Clubului Sportiv Dinamo București, fost Comisar Sef al Ministerului Afacerilor Interne, cu o vasta experiență de-a lungul carierei că și Președinte de Comisie Examinare Evaluare Fizica și Cadru Universitar în Academia de Politie - Catedra Educație Fizica și Sport, dar și campioană europeană la săritura în înălțime – vine acum în ajutorul tuturor celor care își doresc o cariera în Politie.

Monica Iagăr: Nu este îndeajuns să te duci la sală 

„Multe persoane care mi-au trecut prin mana au crezut că admiterea la Academia de Politie sau la Școlile de Agenți de Politie este simpla, că vor avea nevoie de 2-3 săptămâni de antrenament, câteva simulări de traseu și asta e tot.

Însă situația nu sta chiar așa, am avut oameni cu o condiție fizica excelența care nu au reușit. Pregătirea trebuie făcută cu mult timp înainte, este o pregătire intensa, atât fizica cât și psihica.

Nu este îndeajuns să te duci la sală și să tragi de fiare, este nevoie de o pregătire specifica pentru fiecare obstacol din traseul utilitar aplicativ – mai ales de forță și viteza. Rezistenta nu este atât de necesara, efortul fiind contra timp și este nevoie de agilitate.”, spune Monica Iagăr.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe