Cea mai năstrușnică idee gastronomică, în orașul cu cei mai mulți turiști: sarmale cu caracatiță

17 iulie 2025 10:39   Național
Ultima actualizare:

Sarmale cu caracatiță? Da, există! Într-un singur oraș din România, pentru o singură săptămână. Un preparat tradițional românesc, reinterpretat cu un ingredient-surpriză din bucătăria mediteraneană, stârnește curiozitatea pofticioșilor. Gustul aduce aminte de rețeta de acasă, dar cu o tentă marină, neașteptată și răcoritoare. Bucătarul șef, cel care a avut ideea năstrușnică a dezvăluit și reșeta acestor saramale cu totul ieșite din comun.

Cei care vor să încerce această combinație inedită trebuie să se grăbească — este disponibilă doar până pe 23 iulie, în cantități limitate.

Sarmale cu... caracatiță?

Un lanț de restaurante cu specific românesc din Brașov lansează un preparat în ediție limitată care promite să dea peste cap orice idee despre bucătăria tradițională. 

Reprezentanții restaurantului asigură că ritualul sarmalelor a fost păstrat în detaliu, doar s-a schimbat personajul principal. Așa au apărut: sarmalele cu caracatiță.

Acestea pot fi gustate exclusiv în perioada 17–23 iulie, în toate cele patru locații ale lanțului din Brașov.

Este o premieră națională și o reinterpretare curajoasă a unui simbol culinar românesc, făcută special cu ocazia Săptămânii Mediteraneene organizate în foodcourt-ul Magnolia Shopping Center.

„Dacă tot adaptăm meniul, am decis să mergem până la capăt”, spun reprezentanții restaurantului.

Cum caracatița intră în varză la Brașov

Bucătarul-șef Mădălina Gleveșanu explică pentru Biz Brașov cum se prepară aceste sarmale- surpriză.

„Luăm în serios orice provocare. Ne-am dorit să respectăm spiritul bucătăriei mediteraneene, fără a renunța la ADN-ul nostru tradițional. Așa s-a născut această rețetă inedită – o fuziune între gustul de casă și prospețimea mării.”

Sarmalele sunt făcute cu caracatiță gătită lent, tocată fin și asezonată cu condimente românești, apoi rulate în clasica frunză de varză murată.

Textura este cremoasă, consistentă, iar gustul amintește de sarmalele de post, dar cu un subtil iz marin și un final surprinzător, răcoritor.

Sarmalele cu caracatiță sunt disponibile zilnic, în cantitate limitată, între 17 și 23 iulie, în toate cele patru restaurante Haplea din Brașov, mai anunță sursa citată.

Este singurul loc din România unde poți gusta această reinterpretare curajoasă a rețetei tradiționale.

Mai multe