Cel mai scump drum din România cu denumire marcă protejată. A costat 73 milioane de euro și primii 43 de km sunt gata

15 februarie 2024 6:42   Național
Ultima actualizare:

Străbate Munții Apuseni și este spectaculos. Autoritățile locale spun că drumul județean 107I, cel mai scump drum județean din România, va întrece în frumusețe celebrele Transalpina și Transfăgărășan, ultumul declarat de o revistă de specialitate al doilea cel mai frumos drum din lume. Inițial i s-a spus Transalpina de Apuseni. S-a revenit asupra numelui și autoritățile locale au stabilit să poarte denimirea Transapuseana.

Marcă înregistrată

Drumul județean DJ 107I, cu denumirea inițială ”Transalpina de Apuseni”, va avea o denumire oficială. Potrivit președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, instituția a făcut demersuri pentru a proteja marca „Transapuseană”, astfel că, de acum înainte, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni va purta acest nume.

Este drumul pentru care s-a făcut cea mai mare investiție de până acum.

Lotul 1 al drumului a fost deja finalizat. se întinde între Aiud și Ponor, pe o lungime de 43 de kilometri. Lotul 2, în lungime de 35 de kilometri, care leagă Ponor de Bucium, este programat să fie finalizat în prima jumătate a anului 2024, transmite News Cluj. 

Se lucrează în prezent la 7 poduri din 13, iar lucrările au fost finalizate în proporție de 90%.

„Începe să arate a Transapuseana - pentru oameni, pentru locurile și priveliștile minunate, pentru arhitectura specifică, pentru istoria noastră, dar, mai ales, pentru copiii și nepoții noștri!", a transmis Ion Dumitrel.

Cea mai mare investiție

Transapuseana este cel mai scump drum județean din România.

Modernizarea DJ 107I – Transapuseana de Apuseni reprezintă cea mai mare investiție pe un drum județean din țara nosatră, cu o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, majoritatea finanțată din fonduri europene.

Traseul de 78 de kilometri, care leagă municipiul Aiud de zona Bucium – Abrud, va crea noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a uneia dintre cele mai sărace regiuni din România, traversând locuri cu semnificații și valențe turistice unice.

Întregul traseu se va întinde pe 78 de kilometri și punctul terminus va fi la Abrud, făcând legătura directă cu Drumul Național 74.

Mai multe