Cetățile dacice misterioase ascunse în Ținutul Secuiesc. Sunt locuri înconjurate de legende fascinante
De-a lungul Ținutului Secuiesc adăpostește numeroase atracții turistice fascinante, care au în spate o istorie uluitoare. Iar printre acestea se numără și mai multe cetăți dacice, pe care istoricii încearcă și astăzi să le înțeleagă cât mai bine.


Ținutul Secuiesc este o regiune etnografică și culturală din centrul țării, cuprinzând județele Harghita, Covasna, cât și orașul Târgu Mureș. Această zonă este una de o frumusețe rară, iar numeroși turiști maghiari și români aleg să își petreacă vacanța în zonă. Printre atracțiile de aici se numără stațiuni precum Tușnad, Borsec, salina Praid, Lacul Sfânta Ana, Lacul Roșu, dar și numeroase cetăți dacice.
Cu mii de ani în urmă, această regiune era intens populată, potrivit informațiilor de la adevarul.ro. Zeci de fortărețe și localități din perioada dacică au fost găsite aici.
„În ultimele două secole s-au găsit numeroase şi semnificative localităţi, cetăţi şi descoperiri arheologice dacice (peste 40 de fortăreţe dacice, 200 de localităţi şi aproximativ 30 de comori importante) pe teritoriul Ţinutului Secuiesc istoric.
Numărul şi semnificaţia acestora, într-adevăr, este atât de mare încât pot fi comparate doar cu cele ale fortificaţiilor regatului dacic din zona Haţegului, deci putem spune că înainte de cucerirea romană dacii se strângeau în două centre mari, aflate pe teritoriul Haţegului şi al Ţinutului Secuiesc”, spune istoricul și cercetătorul religios T. Szabó Csaba, conform sursei citate.
Au fost descoperite numeroase fortărețe dacice
Poate că cea mai faimoasă cetate dacică din această regiune este Zeta, care se află în comuna cu numele aproape identic, mai precis, Zetea. Cetatea era amplasată într-o poziție foarte avantajoasă strategic, iar perimetrul ar fi fost de 220 de pași.
„În prezent din cetate mai sunt doar câteva rămășițe, nu există ziduri, se poate observa doar barajul acoperit de pietrele zidurilor prăbușite, care înconjura vârful muntelui în formă de arc în mod circular, partea rotunjită a arcului spre Nord, iar cea ascuțită spre Sud”, a explicat Orbán Balázs în lucrarea „Descrierea Ținutului Secuiesc”.
Cetatea Zânelor este faimoasă în toată țara


În același timp, în județul Covasna găsim și Cetatea Zânelor, o fortăreață bine conservată ce datează din secolul II î. Hr. Iar legendele locale spun că în această ruină antică ar fi fost ascunse comori impresionante.
„Tradiţia locală face referire la un oarecare Csutak Samu care, săpând în cetate, ar fi găsit un măr, o cruce de aur, lanţuri şi ciocane de fier pe care le-ar fi trimis muzeului din Cluj. Un altul, Csoma Laci, a găsit în urma unor săpături în cetate monede şi alte obiecte pe care le-a predat de asemenea muzeului clujean. Astfel de evenimente, probabil mai numeroase, nu pot fi însă verificate. Nici una dintre piesele descoperite de cei doi nu a ajuns de fapt la muzeul din Cluj-Napoca”, a informat site-ul sitului arheologic cetateazânelor.ro.