Coşmarul unui român cu identitatea furată: „Mă sună o vecină de-a mea şi îmi spune că la uşă se află poliţia”

27 februarie 2023 20:45   Național

Când citeşti povestea acestui român ai senzaţia că eşti în filmul „Identitatea lui Bourne”, numai că omul nu este deloc amnezic. Ştie tot ce a făcut pas cu pas şi poate demonstra acest lucru. Doar aşa a scăpat până acum ca să nu ajungă la puşcărie. Pentru că nu de puţine ori a fost tras pe dreapta de poliţişti sau s-a trezit cu ei acasă ca să-l aresteze.

Constantin Troncotă (36 ani) este un timişean, şofer de camion, care trăieşte de opt ani în Germania. Un tip corect, familist convins, n-a furat un leu, din contră a ajutat cât şi cum a putut, s-a implicat în campanii în timpul pandemiei. De câţiva ani se confruntă cu o situaţie complicată: hoţii i-au furat identitatea, scrie adevarul.ro. 

Coşmarul său a început în 2018, când, în drum din Germania spre România, la un control al poliţiei austriece, a fost tras pe dreapta şi la un pas de a fi arestat.

„Era vorba de o reţea de furturi de maşini, din care aş fi făcut şi eu parte. Le-am spus poliţiştilor că nu am nicio legătură cu asemenea fapte, că sunt o persoană corectă. Ei mi-au spus că ştiu şi pentru ce sunt acuzat, că aş fi furat o maşină în valoare de 22.000 de euro. Le-am spus că este sigur o greşeală, pot să dovedesc cu acte că eu lucrez în Germania, am online bankingul unde îmi intră salariul.

M-au lăsat în pace, dar mi-au spus să iau legătura cu tribunalul unui oraş în care nu am fost niciodată. După două luni, când eram în Germania, m-a contactat un domn de la Inspectoratul de Poliţie Timiş, care mi-a spus că datele mele de identitate au fost furate, ei cunosc persoana care apare cu numele meu, un client mai vechi al poliţiei. Dar că trebuie să vin în România să dau nişte declaraţii”, a povestit onstantin Trancotă. 

Trei ani a fost tras pe dreapta la vamă

Şoferul român a decis să vină în România, iar la IPJ Timiş a fost supus unui test cu detectorul de minciuni, a fost măsurat, amprentat, fotografiat. Degeaba. Problemele nu s-au rezolvat. Din contră. Timp de trei ani, de fiecare dată când trecerea frontiera ungaro-română, era tras pe dreapta. 

Românul a ajuns şi la procurorul austriac care se ocupă de dosarul în care figura şi numele său, iar în scurt timp a primit acasă o înştiinţare cum că se cunoaşte situaţia furtului de date. La următorul drum în România a constatat că nu mai este oprit în vamă. A zis, gata, am scăpat! Dar de unde...

La începutul lunii februarie, la uşa casei sale au apărut poliţiştii germani. Noroc că era plecat în cursă.

„Mă sună o vecină de-a mea şi îmi spune că la uşă se află poliţia, că trebuie să fiu arestat. Dacă eram acasă mă luau cu cătuşe. Îmi spune că sunt anchetat că am furat o barcă în valoare de 38.000 de euro. Am început să râd”, a continuat Constantin Troncotă, citat de adevarul.ro. 

„Singura scăpare: să-mi schimb numele”

Datele sale fuseseră din nou furate. Noul dosar era instrumentat de poliţia oraşului Augsburg. 

„Când am ajuns la poliţie, ei aveau deja fotografie cu tipul pe care-l căutau. Aveau toate datele mele, dar fotografia nu era a mea. Mi-au verificat telefonul, m-au întrebat unde am fost la o anumită dată, anul trecut. Le-am scos cronologia Google şi am arătat cu minute unde eram, locaţia şi cazarea. Era clar că nu sunt persoana căutată”, a mai spus Troncotă, care a contactat doi avocaţi, unul în România, unul în Germania.

Avocaţii i-au sugerat să-şi schimbe numele: „Este o reţea care se ocupă cu furturi de date şi sunt şi eu în baza lor. Îmi e teamă că mă trezesc cu un credit sau să fiu arestat te miri unde. Mi-au spus că nu pot să fac nimic. Varianta cea mai simplă este să îmi schimb numele, ceea ce eu nu doresc. Este numele meu! Mi s-a spus că altă soluţie nu este”, a adăugat Constantin Troncotă.

Mai multe