Crucea Roșie în criză de voluntari. Se caută oameni pentru pregătirea ajutoarelor trimise victimelor inundațiilor

26 septembrie 2024 16:57   Național
Ultima actualizare:

În România, dintotdeauna când spui voluntar spui Crucea Roșie.  Instituția traversează în prezent o criză de voluntari adulți, marea majoritate a celor înscriși fiind adolescenți. Inundațiile care au avut loc recent în județele Galați și Vaslui au adus în prim-plan această necesitate iar Click! vă spune ce trebuie făcut pentru a intra în această lume specială dar plină de noblețe, voluntariatul.  

De la intervenții de urgență în cazul dezastrelor naturale la educația pentru sănătate, voluntarii sunt esențiali pentru succesul misiunilor de ajutorare. Deși în prezent nu există o campanie națională de recrutare de voluntari, nevoia de astfel de oameni este mare și continuă. Ultimele evenimente unde s-a descoperit ce înseamnă lipsa de voluntari adulți au fost inundațiile din Galați și Vaslui.  

 De ce este nevoie de voluntari adulți 

„În astfel de momente, Crucea Roșie nu poate funcționa la capacitate maximă fără ajutorul oamenilor implicați și dornici să contribuie. Voluntarii adulți nu doar că aduc o experiență de viață și o stabilitate emoțională necesară în situații de criză, dar au și abilitatea de a coordona activități logistice complexe, cum ar fi sortarea donațiilor venite de la populație pentru comunitățile afectate”, ne-a declarat în exclusivitate Ancuța Hurjui, director Departament Voluntariat în cadrul Crucii Roșii România. 

Activitățile obișnuite ale Crucii Roșii includ oferirea de sprijin în multe domenii cum ar fi primul ajutor, educația pentru sănătate, primul ajutor psihologic, pregătirea pentru situații de urgență și dezastre, sprijinul pentru migranți. Fără voluntari care să sprijine aceste activități, munca specialiștilor nu poate da rezultate.  

„Am vrut să ajut și să fac bine și Crucea Roșie este locul potrivit, așa am fost învățat și acum sunt sigur. Am mulți colegi și prieteni care sunt voluntari pentru că ce este mai frumos decât să ajuți oamenii?! Sunt boboc în acest domeniu dar nu plec, rămân. Până acum este o experiență plăcută, am cunoscut oameni prietenoși, sunt multe oportunități”, a povestit despre experiența sa, adolescentul Bogdan, voluntar la Crucea Roșie. 

Ajutoarele pentru victimele inundațiilor depind de voluntari 

În cazul recentelor inundații din Galați și Vaslui, nevoia de voluntari adulți a devenit urgentă. Este nevoie de cât mai mulți dintre aceștia pentru a ajuta și a grăbi sortarea donațiilor, care includ alimente, haine și produse de igienă destinate comunităților afectate. 

Mai mult, este nevoie de voluntari și pentru a merge în teren pentru a distribui produsele strânse din toată România și trimise oamenilor aflați în nevoie. 

„Voluntariatul oferă o satisfacție emoțională profundă, deoarece este vorba de ajutorul direct oferit unor persoane aflate în situații critice. Odată ce un adult se implică activ, el devine o resursă valoroasă nu doar pentru organizație, ci și pentru comunitatea locală, inspirând pe alții să facă același lucru”, este apelul emoționant făcut de Ancuța Hurjui.  

Cum poți deveni voluntar la Crucea Roșie  

Pentru cei care se întreabă cum pot deveni voluntari la Crucea Roșie Română, primul pas este să înțeleagă diversitatea activităților în care poți fi implicat. Pe lângă ajutorul de urgență, cum ar fi primul ajutor sau sprijinul în caz de dezastre, voluntarii adulți pot contribui la organizarea și distribuirea donațiilor, o activitate esențială în perioadele de criză, cum sunt cele recente din Galați și Vaslui. 

 Ulterior, pot accesa site-ul Crucii Roșii Române și se pot adresa filialei celei mai apropiate (https://crucearosie.ro/cine-suntem/contact/). Crucea Roșie are 47 de filiale, câte una pentru fiecare județ al țării la care se adaugă cele ale sectoarelor Municipiului București. 

„Avem în jur de 4000 de voluntari la nivel național dintre care 85 la sută sunt adolescenți. Adulții nu prea vor să se înscrie și se raportează la această activitate ca la o muncă patriotică și fug de această noțiune și de tot ce înseamnă ea. Este necesară o legislație care să ajute instituțiile și firmele să ofere facilități, așa cum fac deja unele corporații”, spune tranșant reprezentantul organizației 

Programul „Salvatori din pasiune” al ISU 

Un alt program de voluntariat se derulează la nivelul filialelor locale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Programul se numește „Salvator din pasiune” și calitatea de membru poate aduce punctaj suplimentar celor care vor să se angajeze în cadrul instituției scrie adevărul.ro.

Pentru înscrierea în programul „Salvator din pasiune” sunt necesare, pe lângă dorința de a învăța și cea de a ajuta semenii, câteva condiții ușor de îndeplinit:  

-vârsta între 16 şi 65 de ani;  

-apt din punct de vedere medical;  

-să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie;  

-să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă;  

-să nu fii angajat sau să nu îți desfășori activitatea în cadrul serviciilor voluntare sau private pentru situații de urgență. 

Înscrierile se fac în perioada 26 septembrie – 11 octombrie 2024, când persoanele interesate sunt așteptate la sediul ISU. Dosarele de înscriere se vor depune în perioada 14 - 18 octombrie. Acestea vor fi verificate iar cursurile vor debuta pe data de 26 octombrie 2024 și se vor desfășura pe parcursul a cinci weekend-uri. 

În cadrul cursurilor din programul „Salvator din pasiune”, voluntarilor li se predau noțiuni de bază și sunt la final testați privind deprinderea competențelor de prim-ajutor de bază, ceea ce nu le permite, însă, să participe efectiv la misiuni de salvare alături de echipaj.  

Pentru a fi abilitați să participe la misiuni, voluntarii au de parcurs un curs mai complex, într-un centru de pregătire zonal. Aproximativ 5% dintre voluntarii care au trecut prin programul „Salvator din pasiune” (cei mai mulți dintre voluntari sunt tineri) au ales ulterior acest domeniu pentru profesia de bază. 

Mai multe