Cum arată nava românească aflată în căutare de mine rusești și ucrainene pe Marea Neagră

22 martie 2022 13:41   Național
Ultima actualizare:

În urma unei avertizări a Rusiei, o navă militară a fost trimisă de România să caute mine pe Marea Neagră, mai ales în zona de nord-vest. Potrivit Ministerului Apărării, misiunea a fost încredințată puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu". Cum arată nava de care depinde siguranța navigației pe Marea Neagră?  

Nava trimisă de România să caute mine rusești și ucrainene pe Marea Neagră este una dintre cele mai vechi din dotarea flotei militare. Este vorba de puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu", construit cu mult îaninte de Revoluție.  

Nava este în serviciu din 1981 

Potrivit siteului rnhs.info, nava are o vechime de aproape 41 de ani și a intrat în serviciu Marinei Militare în data de 16 noiembrie 1981. Vaporul a plecat luni, 21 martie, din portul militar Constanța pentru a depista minele dar până acum nu a găsit niciuna.  

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu" are un echipaj de 76 de oameni, o lungime 78,42, o lățime 10,60 m, un pescaj 3,4 m, un deplasament 1451 tone și poate atinge o viteză maximă de 19 noduri. Vasul a fost construită pe șantierul naval de la Mangalia iar în prezent face parte din Divizionul 146 Nave Minare-Deminare dislocat la Constanța 

Armament: 

-1 x tun rapid de 30 mm AK-306 (ghidare optică); 

-2 x tunuri rapide binate de 30 mm AK-230 (ghidare radar); 

-2 x mitraliere de 14,5 mm MR-4N; 

-2 x mitraliere de 12,7 mm Anubis; 

-2 x lansator de bombe anti-submarin RL-1000; 

-2 x lansator de rachete model FASTA 4 cu rachete antiaeriene STRELLA 2M; 

-circa 100 de mine marine de 3 tipuri; 

 De ce caută nava românească mine pe Marea Neagră 

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritatea națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, un avertisment referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. 

 Atenționarea a fost emisă în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole. Această instituție a reacționat pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email  

Mai multe