Cum arată și pe ce traseu va circula primul tramvai cumpărat de STB după Revoluție

31 mai 2022 11:14   Național
Ultima actualizare:

Primul tramvai cumpărat de Primăria Capitalei după Revoluție va sosi astăzi la București direct din fabrica de la Arad. Vehiculul va intra în probe tehnice și va circula din luna august pe linia 41. Până la sfârșitul anului vor fi livrate încă 16 tramvaie.  

Primul tramvai cumpărat de Primăria Capitalei pentur STB a plecat luni, montat pe o platformă specială a unui TIR. Este vorba de primul tramvai nou din cele 100 construite la Arad pentru Municipalitatea Capitalei. Potrivit aradon.ro, vehiculele vor ajunge în 8 depouri din București, jumătate urmând de abia acum să fie amenajate 

Tramvaiul va fi în probe două luni 

Vehiculele produse la Arad pentur STB au 36 m, podeaua complet coborâtă, 5 uşi duble și sunt dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. Vehiculul este denumit oficial ”Imperio Metropolitan” și va circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55. 

Primele garnituri ale STB vor merge în depoul Militari și vor circula din luna august pe linia 41, cea mai lungă și cea mai aglomerată linie de tramvai din București.  Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Ce trebuie să știi despre linia 41 

Traseul liniei 41 a STB traversează Bucureștiul de la Piața Presei până în cartierul Ghencea (în zona stadionului Steaua), pe ruta: Piața Presei (cap linie) - Bd. Mărăști - Bd. Alexandru Averescu - Str. Turda - Pasaj Grant - Cal. Crângași - Șos. Virtuții (Militari) - Pasaj Lujerului - Str. Brașov (Drumul Taberei) - Bd. Ghencea (cap linie).  

Capetele de linii sunt considerate cele mai moderne terminale multimodale pentru transport în comun din București. Traseul liniei 41, numită și ”metroul ușor” al Capitalei măsoară 8, 5 kilometri pe un sens, adică 17 km dus-întors 

Ce a declarat constructorul tramvaielor 

”Între mai și august nu avem livrări pentru STB, dar, totuși, noi vom livra pentru că mai avem 8-9 tramvaie în stadiul final. Sperăm că vom furniza fără probleme tramvaiele, dacă furnizorii din Germania și Franța nu ne vor crea întârzieri” a promis conform aradon.ro, directorul Astra Vagoane, Valer Blidar. După luna august, compania din Arad va livra câte 4 tramvaie pe lună. 

Caracteristici tramvai 

-lungime 37 de metri,  

-vehicul cu sisteme IT de informare călători (audio și video), supraveghere video,  

-sistem de numărare călători, Wi-Fi și sistem de comunicare 

-tramvaiul are 5 uși și  

-vehiculul poate transporta 322 de persoane, dintre care 56 pe scaune.  

-tramvaiul are spații speciale pentru biciclete și cărucioare pentru copii. 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe