Cum este sărbătorit 1 Martie în diferite părți ale României și cum trebuie să purtăm Mărțișorul
Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii. Este oferit în fiecare an pe data de 1 martie, zi în care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru un an îmbelșugat. Mărțișorul oferit în ziua de 1 martie este considerat un talisman al norocului, al prețuirii și bunăstării. Este dăruit doamnelor și domnișoarelor de către bărbați, în semn de admirație și respect și este purtat de acestea timp de două săptămâni ori toată luna martie.
Tradiții și obiceiuri de Mărțisor din diferite regiuni ale Românie
• În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile
transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se poate de speriat duhurile rele.
• În județul Bihor de crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.
• În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru ca să fie iubite.
• În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
• În Moldova, Mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a pomii sunt împodobiți de mărțișoare.
• În zona zona Moldovei pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie (o mică diferență față de restul țării).
• În Bucovina, în zona Gura Humorului - Cîmpulung Moldovenesc, în prima zi de martie sînt răsfăţaţi bărbaţii. Doamnele sînt cele care oferă mărţişoare sau mici obiecte simbolice, ca diploma pentru cel mai bun soţ, şef ori amant. Micile suveniruri sînt cumpărate de la comercianţi veniţi special de la sute de kilometri şi sînt oferite şi primite cu bucurie. De altfel, doamnele bucovinence nu pierd nimic dacă fac astfel de gesturi delicate pentru partenerii lor: impresionaţi, aceştia se simt foarte obligaţi ca, de 8 martie, să întoarcă partenerelor investiţia sentimental.
• Tot în Bucovina tradiția mărțișorului spune că de 1 Martie, părinții leagă copiilor și o monedă de argint ori aur de gât sau de mână. Moneda se leagă cu șnur roșu din două fire răsucite din mătase roșie ori albă. Acest obicei este urmat pentru a le purta noroc copiilor și pentru a fi curați și sănătoși precum argintul la venirea primăverii.
• În Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.
• Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria, Macedonia și Albania.
Alte tradiții de Mărțișor:
- Mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi după ce a trecut perioada în care nu se mai poartă. Se spune că dacă îl arunci, acest lucru îți va aduce ghinion.
- Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane.
- Mamele care pun mărţişor în piept sau la mâna copilului lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn.
- Tradiția mărțișorului mai spune că femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.
- În prima zi a lunii martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate.
- Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.
Cum trebuie purtat un mărțisor în mod tradițional?
Mărțișorul dăruit în ziua de 1 martie trebuie purtat până pe 9 martie. Fie că îl purtați la piept sau la mână, acesta nu trebuie dat jos mai devreme. Tradiția spune că acesta trebuie pus într-un copac înflorit. Potrivit tradiției, aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se spune și că dacă îți pui o dorință în timp ce pui Mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini.
În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr.
Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.
În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.