Cum să te ferești de cartofii toxici din comerț. Un medic indică semnul care îi face otrăvitori
Un medic a lansat un avertisment îngrijorător pentru cei care preferă să mănânce cartofi, iar aceștia de multe ori sunt păstrați mai mult timp. Potrivit doctorului Samuel Choudhury, un medic de familie din Singapore, cartofii care stau ascunși în dulap de ceva timp ar putea conține o toxină potențial mortală.
Anumiți cartofii care pot fi extrem de toxici
Un medic a emis un avertisment îngrijorător pentru cei care obișnuiesc să consume cartofi vechi. Aceștia ar putea dezvolta o toxina potențial letală. Iată cum poți să îi recunoști.
Potrivit Dr. Samuel Choudhury, un medic de familie din Singapore, cartofii care stau ascunși în dulap de ceva timp ar putea adăposti o toxină potențial mortală.
Într-un clip împărtășit cu cei 216 000 de urmăritori ai săi de pe Instagram, Dr. Choudhury recomanda să se ferească de cartofii care au înmugurit - precum și de cei care au devenit verzi.
Explicația medicului
„Este bine cunoscut faptul că petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, precum și halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave”, precizează medicul.
Dar Dr. Choudhry spune că otrava poate fi, de asemenea, legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.
Cazul care a îngrijorat lumea medicală
În videoclipul său de pe rețelele sociale, Dr. Choudhury a spus povestea plină de precauție a Mariei Harless, o tânără din Denver, Colorado.
Ea a folosit pentru un piure cartofi vechi.
I s-a făcut rău și s-a trezit în toiul nopții vomitând și suferind o durere de cap puternică.
Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit era vinovatul, a explicat Dr. Choudhury:
„Suferea de intoxicație cu solanină - o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali, ci din cartofi verzi și încolțiți”, spune medicul, potrivit Daily Mail.
Semnul cartofilor periculoși
„Atunci când consumați o cantitate mare din acești cartofi verzi sau încolțiți, poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea.
Vă recomand să fiți mai prudenți, să îi faceți compost și să cumpărați alții proaspeți”, a adăugat el.
Germinarea, culoarea verde și un gust amar pot fi un semn al prezenței toxinei.
Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt păstrați în întuneric, explică Dr. Choudhury.
Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi, încep să crească.
Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină pe kilogram de greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
Pentru a vă păstra cartofii proaspeți, este mai bine să îi păstrați într-un dulap puțin mai cald decât frigiderul.