Italienii au „furat” rețeta săracului din Franța și au transformat-o într-un deliciu al sezonului rece: Tarta de cartofi

Ultima actualizare:

Gâteau de pommes de terre, cunoscută sub numele de "tartă de cartofi", este o rețetă tradițională franceză, apreciată în special în anotimpul rece. Este un preparat care provine din regiunile rurale ale Franței și era considerat ca o mâncare a săracului. Rețeta a ajuns și la italieni. Banala tartă de cartofi a devenit un adevărat deliciu, iar italienii susțin azi că este o rețetă napolitană.

Istoria unui preparat simplu dar foarte apreciat

image

Gateau de cartofi, mai cunoscut în Napoli ca gattò di patate (sau chiar gatò), este o delicatesă străveche.

Poate fi definit ca o tartă sărată, topită la centru și învelită într-o crustă crocantă gratinată. Poate fi savurată ca un singur fel de mâncare, dar și ca garnitură sau aperitiv.

Oricum, indiferent de modul în care alegeți să îl consumați, este bună de te lingi pe degete.

De la gateau la gattò, povestea tartei de cartofi

Așadar, care este istoria sa și cum se face gateau de cartofi?

Ne întoarcem în secolul al XVIII-lea când gateau apare pentru prima dată pe scena napolitană în 1768.

Regina Maria Carolina de Habsburg, soția lui Ferdinand I de Bourbon, a chemat bucătari francezi în Regatul Napoli pentru a se bucura de delicatesele lor, scrie La Cucina Italiana.

Inițial, gâteau de pommes de terre era o rețetă simplă, pregătită cu puține ingrediente: cartofi fierți, ouă, unt și smântână.

Napolitanii au luat gateau (care în franceză înseamnă prăjitură) și au transformat-o în gattò.

Astfel, plăcinta franceză cu cartofi a fost umplută cu spumă de lapte, salam napolitan sau șuncă fiartă (sau ambele).

Cum se prepară gateau de cartofi, rețeta din Napoli

Iată o rețetă de gateau de cartofi, exact așa cum se face în Napoli. Ingredientele sunt următoarele:

2 kg cartofi

O ceașcă și jumătate de mozzarella

 200 gr salam napolitan sau sunca sau prosciutto

50 gr Parmigiano Reggiano ras

2 ouă

unt

lapte

pesmet

sare

piper

Mod de preparare:

Pentru a face gateau de cartofi, mai întâi, fierbeți cartofii în apă clocotită cu tot cu coajă pentru a nu absorbi prea multă apă. Odată ce sunt gata, va fi ușor și să îi decojești.

Treceți cartofii fierți și curățați de coajă printr-un storcător de cartofi într-un bol.

Adăugați câteva linguri de lapte pentru a face amestecul mai cremos și adăugați ouăle, brânza Parmigiano Reggiano, sare și piper.

Începeți să amestecați toate ingredientele, adăugați salamul și mozzarella tăiate cubulețe și continuați să amestecați până obțineți un amestec compact.

Ungeți cu unt o formă de cuptor și presărați-o cu mult pesmet. Se toarnă amestecul în formă, se nivelează și se presară pe suprafață mai mult pesmet, parmezan și câteva fulgi de unt.

Coaceți la 400 °C în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30 de minute, până se rumenește frumos. Scoateți gateau-ul din cuptor și serviți-l încă fierbinte!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net