Cum se face corect plantarea trandafirilor de toamnă. Pașii care trebuie urmați cu atenție

24 septembrie 2024 7:26   Național

Specialiștii recomandă ca toamna să fie plantați trandafirii. Este anotimpul potrivit deoarece crește nivelul de precipitații, iar ploile tasează foarte bine solul în jurul rădăcinilor. Și zona în care locuiești este importantă. Astfel, te sfătuim să iei în considerare temperatura minimă de 5 grade Celsius, până la care mai pot fi plantați trandafirii. Totodată, îți spunem care sunt pașii pentru plantarea corectă a acestora. 

De ce este recomandat să plantezi toamna trandafirii 

Trandafirii cu rădăcină liberă (goală) se plantează în momentul în care se află în repaos vegetativ: fie în timpul lunii noiembrie, fie la începutul primăverii în martie și prima parte a lunii aprilie. Toamna este, însă cel mai potrivit anotimp pentru plantarea trandafirilor cu rădăcină liberă.

Vă recomandăm să plantați trandafirii toamna deoarece datorită ploilor frecvente solul se tasează foarte bine în jurul rădăcinilor și are suficientă umiditate pentru ca trandafirii să se înrădăcineze și să dezvolte rădăcini noi. Pe timpul iernii, în momentele în care solul nu este înghețat, rădăcinile cresc și se dezvoltă.

Pași pentru plantarea corectă a trandafirilor 

Trandafirii vor crește și vor înflori abundent dacă locul ales este însorit și aerisit. Aceștia preferă o expunere directă la razele soarelui de minimum 4 ore pe zi. Dacă veți planta un trandafir într-un loc cu mai puțin de 4 ore de soare pe zi acesta nu se va dezvolta corespunzător și va face foarte puține flori, spre deloc.

Evitați un sol prea uscat sau prea umed, expus la îmbibarea cu apa. Dacă un trandafir stă prea mult timp într-un sol îmbibat cu apa rădăcinile lui vor putrezi și planta se va usca. La plantările de toamnă ramurile se lasă mai lungi urmând ca primăvara următoare să se scurteze la 4-5 noduri.

"Se acoperă cu o sticlă și se udă la 3-4 zile"

Săpați gropi de 40 x 40 x 40 cm pentru a permite rădăcinilor să se desfășoare complet. Pentru a asimila cât mai bine substanțele nutritive, este important ca rădăcinile să facă o priză bună cu solul. În acest scop pregătiți o mocirlă dintr-un amestec de apă și pământ de consistența smântânii, în care introducem rădăcinile trandafirului, astfel încât să se murdărească foarte bine.

„Se lasă trei noduri afară, apoi se acoperă cu o sticlă și se udă la 3-4 zile", se arară în videoclipul de pe TikTok. 

În această perioadă, nu se folosesc îngrășăminte 

La plantările de toamnă nu se administrează niciun fel de îngrășământ, nici bălegar, nici gunoi ars. Toate îngrășămintele naturale sau de sinteză conțin azotați/azot, inclusiv cele care ajută la înrădăcinare. Toamna plantele nu au nevoie de creștere, se pregătesc de repausul vegetativ.

Mai multe