Cutremur în România, luni dimineață. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

2 decembrie 2024 7:17   Național
Ultima actualizare:

În dimineața zilei de 2 decembrie 2024, România a fost din nou zguduită de un cutremur, care s-a produs în zona seismică Vrancea, un loc cunoscut pentru activitatea tectonică intensă. Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), seismul a avut loc la ora 07:01:54 (ora locală), având o magnitudine de 2,7 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 135,1 km.

Unde a fost resimțit cutremurul

Cutremurul a fost considerat slab, însă a fost resimțit în mai multe zone din apropierea epicentrului, care se află la 41 km sud-vest de Focșani, 61 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu Gheorghe, 81 km est de Brașov, 95 km nord-est de Ploiești, 99 km sud-vest de Bârlad și 99 km sud de Bacău. Deși nu au fost raportate daune majore sau victime, astfel de mișcări telurice sunt frecvente în această zonă și sunt monitorizate constant de specialiști.

Acesta nu este primul seism important al anului 2024. Pe 16 septembrie, România a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea inițială de 5,5 grade, ulterior revizuită la 5,2 grade pe scara Richter. Acesta a fost resimțit și în capitală, București, dar și în Chișinău, și a reamintit populației despre riscurile seismice din regiune.

Riscurile unui cutremur mare în România

Seismologii români avertizează că, deși cutremurele mici sunt frecvente, nu trebuie ignorate posibilele riscuri ale unui seism major. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, subliniază faptul că un cutremur devastator ar putea avea loc oricând, dar nu se poate prezice cu exactitate momentul acestuia. În trecut, România a cunoscut cutremure mari, iar cel mai puternic s-a produs în anul 1802, cu o magnitudine estimată la 8,2 grade. Totuși, cutremurul din 1977, cu o magnitudine de 7,2 grade, rămâne cel mai semnificativ din istoria recentă a țării, provocând moartea a peste 1.500 de oameni.

Deși este imposibil de prezis momentul exact al unui mare cutremur, Mărmureanu sugerează că un astfel de eveniment ar putea avea loc în jurul anului 2041, având în vedere intervalele de timp între marile seisme. Potrivit cercetărilor, un astfel de interval este de aproximativ 64 de ani, iar seismul din 1977 a fost un punct de referință important în stabilirea acestui calcul. Totuși, specialiștii subliniază că acest lucru nu înseamnă o certitudine, ci doar o estimare pe baza datelor istorice și a comportamentului tectonic al zonei Vrancea.

În ciuda acestei prognoze, Mărmureanu și alți experți insistă asupra importanței pregătirii adecvate a populației pentru a face față unui posibil cutremur major și recomandă autorităților să continue investițiile în infrastructura rezilientă și educația privind siguranța în caz de seism.

Mai multe