Cutremur, în această dimineață, în România. Unde s-a resimțit seismul
Luni dimineaţa, la ora 7:45, un cutremur s-a resimțit în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut o magnitudine de 3,1 și s-a produs la o adâncime de 66,2 kilometri.
Unde s-a resimțit seisemul
Cutremurul a avut loc în apropierea mai multor oraşe, la o distanţă semnificativă faţă de marile centre urbane ale ţării. Astfel, seismul a fost resimţit în zonele următoare:
29 km vest de Focşani
69 km nord de Buzău
81 km est de Sfântu-Gheorghe
83 km sud-vest de Bârlad
88 km sud de Bacău
95 km est de Braşov
Magnitudinea acestui cutremur a fost una moderată, nu s-au raportat pagube semnificative sau victime.
Cutremurul din septembrie, cel mai puternic din 2024
Cel mai puternic seism din acest an a avut loc pe 16 septembrie, tot în judeţul Buzău, cu o magnitudine de 5,4. Acesta a fost resimţit pe o arie mult mai largă a ţării şi a generat o serie de reacţii în rândul populaţiei, fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente seismice din 2024.
În urma acestui nou cutremur, autorităţile monitorizează cu atenţie orice posibile replici și îndeamnă populaţia să rămână calmă, având în vedere faptul că Vrancea este o zonă seismică activă.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
În caz de cutremur, populația trebuie să rămână calmă și să urmeze câteva reguli esențiale pentru a se proteja: adăpostirea sub un obiect solid (masă sau birou), evitarea ieșirii din clădire, protejarea capului cu mâinile sau o pernă, și rămânerea departe de feronerie sau feronerie care ar putea cădea. După cutremur, se recomandă evacuarea controlată și ascultarea recomandărilor autorităților.
De asemenea, este important să evitați folosirea lifturilor și să căutați un loc sigur, departe de feronerie sau geamuri. În cazul în care sunteți în interiorul unei clădiri, căutați un spațiu deschis și evitați zonele unde ar putea exista riscuri de prăbușire.