Dacă nu faci asta, vei fi amendat. Când trebuie puse cauciucurile de iarnă

11 noiembrie 2024 8:48   Național

În contextul în care meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploaie și vânt puternic în sudul, sud-estul și, local, în centrul țării până marți dimineață, iar atenționarea de cod galben pentru ninsori și viscol a fost extinsă, Poliția Română a emis un set de recomandări pentru șoferi, adaptate condițiilor meteo.

Totodată, autoritățile subliniază importanța echipării vehiculelor cu anvelope de iarnă, conform cerințelor sezonului rece.

Când este necesară montarea anvelopelor de iarnă

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă nu depinde de o anumită dată anume, ci de condițiile meteo specifice.

Astfel, în contextul primei avertizări de ninsori și viscol emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Poliția Română reamintește șoferilor că echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie.

„Atenție! Pentru circulația pe drumuri acoperite de polei, gheață sau zăpadă, legislația rutieră impune dotarea vehiculelor cu anvelope de iarnă. Respectarea acestei reguli este esențială pentru siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic,” a transmis Poliția Română pe pagina sa de Facebook, duminică.

Recomandări suplimentare în condiții de vreme rece

Întrucât meteorologii prevăd scăderea semnificativă a temperaturilor și precipitații în diferite regiuni ale țării, inclusiv ninsori în zonele montane, poliția recomandă șoferilor să utilizeze luminile de întâlnire și pe timpul zilei pentru o mai bună vizibilitate.

„Dacă vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, utilizarea luminilor de către ceilalți participanți la trafic poate reduce riscul accidentelor cauzate de lipsa de asigurare la schimbarea direcției.

Recomandăm ca, pe timp de ploaie, luminile de întâlnire să fie folosite și pe timp de zi, indiferent de sectorul de drum pe care circulați, pentru a vă face mai vizibili în trafic. Totodată, fiecare manevră trebuie realizată numai după o verificare atentă,” au adăugat polițiștii.

Recomandări pentru siguranța circulației

Poliția Română accentuează necesitatea adoptării unui comportament preventiv la volan, astfel:

Verificați funcționarea corectă a ștergătoarelor și a sistemului de climatizare.

Păstrați o distanță mai mare față de vehiculul din față pentru a permite oprirea în siguranță în caz de frânare bruscă.

Evitați frânările bruște!

În traficul aglomerat și pe vreme ploioasă, pot apărea blocaje temporare. Păstrați-vă calmul, respectați regulile de politețe rutieră și evitați blocarea intersecțiilor.

Nu vă angajați în depășiri riscante, mai ales în coloanele de vehicule.

Evitați staționările în locuri nepermise, care îngreunează traficul și afectează vizibilitatea.

În caz de pană, în condiții de ploaie sau ceață, plasați triunghiurile de presemnalizare la o distanță mai mare de vehicul.

Manifestați atenție față de pietoni și bicicliști.

Conducerea pe carosabil umed și riscul de polei

Poliția Română atrage atenția că vremea umedă și temperaturile scăzute specifice sezonului necesită un stil de conducere adaptat. Aderența redusă a pneurilor și vizibilitatea diminuată impun șoferilor să reducă viteza, să păstreze o distanță mai mare între vehicule și, mai ales, să evite depășirile – manevre ce devin complexe și periculoase pe timp de iarnă.

Mai multe